Hvor meget er 5GB plads?

Mathias DitlevBlog, Viden

hvor meget er 5 gb

GUIDE

Hvor meget er 5GB plads?


Når du får en konto hos os, så kan du til at starte med sikkerhedskopiere op til 5GB gratis.

På 5GB kan du sikkerhedskopiere f.eks. enten:

  • 2000 billeder fra dit kamera
  • 17.500 dokumenter
  • 1.450 MP3-filer
  • 15 minutters video i bedste kvalitet (4K)

Hvis 5GB ikke er nok til dig, så kan du opgradere din konto hos os og få ubegrænset plads. Så behøver du overhovedet ikke spekulere i størrelser.

Alligevel kommer der her en gennemgang af, hvordan digitale filer vægtes i størrelse, og hvad det betyder.

Forhåbentlig giver det dig lidt bedre mulighed for at forstå og følge med, når du tager backup af din computer.

Pladsbetegnelser kan for mange måske være en abstrakt størrelse, når det kommer til digitalt indhold.

Størrelsen af en fil kan ikke måles i cm og kubikmeter men bliver målt i bit, som er de digitale byggesten.

I dette blogindlæg vil vi forsimple tingene og forklare hvad størrelsen af en fil betyder, give eksempler herpå, så du bedre kan forstå hvad f.eks. 5GB betyder.

Det er den mængde plads, som du gratis kan benytte hos os, når du tilmelder dig.

Pladsen kan bruges til backup og opbevaring af dine filer i skyen.

Indhold

Image

Afsnit 1

Dokumenter
Hop til afsnit
Image

Afsnit 2

Billeder
Hop til afsnit
Image

Afsnit 3

Video
Hop til afsnit
Image

Afsnit 4

Musikfiler
Hop til afsnit
Image

Afsnit 5

Computerspil
Hop til afsnit
Image

Afsnit 6

Hvad er en bit?
Hop til afsnit

Afsnit 1:

Dokumenter


300 KB - 2 MB

Et almindeligt tekstdokument fylder næsten ingenting i dag. Og selvom du har dusinvis af sider med billeder og diagrammer, så er det ikke noget, som udfordrer din computer synderligt.

Hos Onlime kan du tage backup af alle dokumenttyper og se dem på telefonen, når du er på farten.

PDF-filer fylder som regel mere end almindelige tekstfiler som .doc (Microsoft Word) og .RTF.

text filepdf fileword filerft file

Afsnit 2:

Billeder


2 MB - 10 MB

Almindelige billeder taget med et digital kamera eller en nyere smartphone ligger i denne størrelse. Tager du billeder i RAW (professionel fotograf), så fylder billeder typisk 3 gange så meget.

Har du scannet gamle billeder ind på computeren, så varierer størrelsen meget alt efter opløsningen og kvaliteten af scanneren.

Har du en konto hos Onlime, bliver alle billeder samlet i én tidslinje, så nemt kan tilgå gamle minder. Og med ubegrænset plads, er der plads til alle dine billeder fra alle dine enheder.

Særlige billede filer så som .TIFF og forskellige raw-filer fylder mere ned 10MB.

text file

Afsnit 3:

Video


De fleste i dag optager video med deres mobiltelefon. Og kvaliteten er stigende i kraft af bedre kvalitet og opløsning. Størrelsen afhænger selvfølgelig også af længden af videoen.

GOPRO HERO 4, 1 minut i bedste kvalitet (4k, 30fps)

400-500MB

iPhone 6, 1 minut i god kvalitet (1080p)

100-150MB

iPhone 6, 1 minut i bedste kvalitet (4K)

300-400MB

iPhone 7, 1 minut i god kvalitet (1080p)

100-150MB

iPhone 7, 1 minut i bedste kvalitet (4K)

300-400MB

Samsung Galaxy, 1 minut i bedste kvalitet (4K)

300-400MB
text filetext file

Med ubegrænset plads hos Onlime, behøver du ikke spekulere i, hvor store dine video-filer er.

Der er plads til dem alle sammen, også dine store 4K-videoer, som så småt er begyndt at blive standarden.

Især når du sikkerhedskopierer iPhone er det praktisk at have meget plads til de store videoer.

Afsnit 4:

Musikfiler


Som med alle andre filer, så er størrelsen afhængig af kvaliteten. Det er muligt, at du allerede nu er konverteret fuldstændig til streaming af musik som Spotify eller Apple Music, men det er praktisk at vide, hvad filerne fylder alligevel.

3-5 MB: Almindelige MP3-filer.

30 - 40MB: Musikfiler i CD-kvalitet

8-15 MB: 1 minuts lydoptagelse på en iPhone

Afsnit 5:

Computerspil


Få MB - 50-60GB

Der er stor variation i størrelsen på computerspil. Her er stort set alle størrelser repræsenteret og udviklingen ser kun ud til at fortsætte. Spilindustrien har været og er i massiv udvikling, så på den her front, vil størrelsen være konstant varierende.

Der er dog mindre behov for at tage backup af sine computerspil, da man altid har enten installationsdiskene eller kan downloade spillet fra producentens hjemmeside. Det kan dog være en god idé at tage backup af sine spils gemte data.

Image

Afsnit 6:

Hvad er en bit?


Bit er en binær enhed. Det betyder, at enheden kan have 2 værdier, og når vi taler digitale data kan denne værdi enten være 0 eller 1.

Du har måske hørt om 'Byte'. En byte er 8 bit, f.eks. 11001110 - det er tilsammen en række af 0'ere og 1'ere på i alt 8 tegn, og det udgør én byte.

Typisk fylder et bogstav eller et tegn på din computer 1 byte.

Det er normalt at måle filers størrelse i byte - kilobyte, megabyte, gigabyte og terabyte er ord, som måske virker genkendende for de fleste efterhånden.

Det kan godt gå hen og blive abstrakt at tale om 0'er og 1'er men et helt konkret eksempel er den helt almindelige stikkontakt.

Tænder du den svarer det til 1 og slukker du den, svarer det til 0. Stikkontakten har kun disse to værdier, som du kan tildele den. Hvis du forestiller dig, at du laver en række af 8 'tryk på kontakten' - f.eks. "tænd, tænd, sluk, tænd, sluk, sluk, sluk, tænd" så har du 8 værdier - dermed en byte.

Det minder mistænkeligt meget om morsekode.

Du kan nok forestille dig, at billedefiler og dokumenter hurtigt kommer til at bestå af mange 'kliks på kontakten' i takt med, at indholdet bliver større, dokumentet længere eller billedet mere detaljeret. Det er derfor, man forkorter lange linjer af 0'ere og 1'ere i kilobyte, megabyte, gigabyte og terabyte. Fordi computere tænker binært er plads og hukommelse mål i værdier af 2. Det betyder, at:

Kilobyte (KB) er 1024 byte (2^10)

Megabyte (MB) er 1.048.576 byte (2^20)

Gigabyte (GB) er 1.073.741.824 byte (2^30)

Så når en fil fylder 1 megabyte (MB), så skal computeren 'læse' 1.048.576 0'ere og 1'ere. Dette foregår på vores computere i løbet af et splitsekund.

For at give det lidt perspektiv, så er det praktisk at vide følgende:

1024 MB = 1 GB

Det kan stadig være abstrakt med alle de tal, så herunder får du en oversigt over, hvad forskellige filer i hverdagen fylder. Så kan du nemmere selv beregne pladsen du har brug for samt forstå sammenhængen mellem dine filer og størrelsen af f.eks. din computers harddisk.

I tvivl om hvor hurtigt, du kan tage backup hos os? Tag vores hastighedstest og tjek hvor hurtigt din forbindelse er til vores servere.

Test din hastighedPrøv vores hastighedstest og se hvor hurtig din uploadhastighed er til vores servere

Hvorfor er filstørrelser vigtige?

Filstørrelser har direkte indvirke på hvor mange af dem, du kan have på din computer eller smartphone. Derfor er det vigtigt at vide noget om, da det ellers kan gå hen og blive uforståeligt, hvis computeren eller telefonen lige pludselig melder fejl om, at der mangler plads.

Fokus på filstørrelser er dog ikke lige så stor som før i tiden.

De seneste år er udviklingen inden for opbevaring af data gået rigtig hurtig. Harddiske er blevet større inden i og mindre udenpå, så opbevaringen af data er blevet en selvfølge, og et punkt som ikke er så relevant længere. Plads og pris er gået hver sin retning - mere plads for mindre pris.

Med den bedste cloud storage er mulighederne uanede og pladsen ubegrænset. Man fjerne derfor enhver spekulation eller bevidsthed om filstørrelserne fordi, de bliver ubetydeligt med ubegrænset plads.

Ikke desto mindre er det en god ting at vide. Det giver en større bevidsthed om, hvad der foregår bag skærmen, og det er det, som vi håber, at du har fået med dagens indlæg.

Tak fordi, du læste med.