5 professionelle tips til bedre fotografier i dagligdagen

Mathias DitlevBlog, Viden

Onlime guides fotograf tips

Guide

5 professionelle tips til bedre fotografier i dagligdagen

Se hvordan du også kan gemme billeder i skyen med Onlime.


 

Kort om fotografen

Jeg har fået æren af at få lov at komme med 5 gode råd i forbindelse med fotografering i dagligdagen. Ganske kort om mig selv, som førstegangsblogger her på Onlime.dk, så er jeg 33 år gammel, bliver kald for HC og driver til daglig 2 fotografiske virksomheder syd for Aarhus. Jeg startede som selvstændig fotograf tilbage i 2011 og er fuldstændig autodidakt i forhold til uddannelse inden for fotografering.

Strikert Photography er min primære virksomhed og fungerer som en klassisk fotografisk forretning med egen butik samt fotostudie. Jeg løser opgaver for både privat- og erhvervskunder f.eks. bryllupper, familiefotograferinger, erhvervsportrætter, produktfotografering, m.v.

Northern Workshops er mit rejsebureau, som leverer fotografiske rejser i Norden bl.a. på Færøerne.

Image

Tip 1

Der er ingen forkerte løsninger!

Der findes et utal af Facebookgrupper, hvor folk står i kø for at fortælle dig om dine billeder er korrekte eller ej, og lad mig slå det fast - der findes ikke forkerte billeder inden for fotografering, men der findes gode og dårlige måder at få et godt resultat i kameraet.

Der er nogle basale tekniske ting (ISO, lukketid, blænde, brændvidde, m.v.), som skal være på plads, hvis man virkelig vil udvikle sig inden for fotografering, men tag på en workshop på en dag og disse ting vil være på plads (se tip 3). Udover de basale tekniske ting, så er det bare at springe ud i det – start med at lave præcist det, du finder mest interessant.

Mange starter med landskabsfotograferinger, da det virker lige til og ”nemt”, men som sjovt nok faktisk er en af de teknisk mest krævende genre.

Min personlige anbefaling er at starte med dyrefotograferinger, da netop denne genre er til at komme i gang med, men samtidig også vil udfordre dig på den tekniske forståelse ved fotografering. Tag en tur i den nærmeste dyrehave eller tag billeder af din egen eller en bekendts hund i bevægelse.

Det er manden bag kameraet, som skaber historien.
Husk, at kameraet kun fanger lys og intet andet. Det er dig som fotograf, som skal skabe stemningen, historien, eventyret for modtageren af dine billeder – det kan kameraet ikke hjælpe dig med.

 

Foto af Northern Workshops – www.northernworkshop.com

Tip 2

Søg inspiration når du går i ”stå”.

Vi, som mennesker, skal ikke kunne alt i denne verden!

Hvis man, som fotograf, forsøger at favne og mestre alle genre på en gang, så går man kold i det og kvaliteten af ens arbejde vil halte. Det er en af de allervigtigste ting, som jeg har lært ved at være selvstændig fotograf - evnen til at give slip og prøve noget nyt. Jeg starter hvert år flere nye produkter op for at se, om der er et marked for dette og her kommer et hint til dem, som gerne vil være selvstændig fotograf:

At være selvstændig fotograf er ekstremt sæson betonet – nøglen til at kunne drive en forretning er, at have produkter, som bliver fordelt ud over hele året.

Når du møder ”muren”, er det alfa omega at du anerkender dette. Jeg bruger selv tonsvis af timer på nettet på diverse Facebookgrupper og f.eks. på www.500px.com, www.1x.com, m.v. for at få ny inspiration. Det er ikke fordi, at man skal gå ud og kopiere andres arbejde men nærmere videreudvikle på andres arbejde, hvorved at det bliver til ens eget.

Det kan være meget frustrerende at møde den kreative ”mur”, men det er bare at komme ud med sit kamera og prøve noget nyt – lad være med at vælge en nærliggende genre, prøv noget helt andet.

Undgå 365-dages projekter.
Jeg ser tit at fotografer går i gang med et 365-dages projekt, når de har mødt muren. Det vil være en klar anbefaling at lade være med dette – du går kold i det! Hvis du vil lave et 365-dages projekt, så lav en drejebog for hele året inddelt i måned, så du har et emne til hver måned.

 

Foto af Northern Workshops – www.northernworkshop.com

Tip 3

Tag på workshops

Noget af det mest udviklende inden for fotografering er at tage på en fotografisk workshop. Jeg har selv tidligere drevet en virksomhed, hvor jeg underviste i mange forskellige genrer – den virksomhed er nu videreudviklet til Northern Workshops.

Det at kunne mødes med andre fotografer på nogenlunde samme niveau, som dig selv, og så kunne udvikle sig i fællesskab er noget af det mest givende, man kan bruge penge på.

Der findes rigtig mange forskellige udbydere af fotografiske kurser, og det kan godt være at jeg nu brænder nallerne lidt.. men lad være med at tage på workshops ved de forretninger, som sælger dig kameraudstyret. Ja, den slags kurser har helt sikkert også noget værdi, men det er som hovedregel tavleundervisning med minimal interaktion for kursisterne.

Fotoklub + Workshops + Youtube
Meld dig ind i den lokale fotoklub, tag på workshops hos fotografer, som inspirerer dig og brug Youtube som undervisningen i tavleform.

 

Foto af Northern Workshops – www.northernworkshop.com

Tip 4

Hav styr på dit workflow / backup

Når det kommer til mit workflow, så er jeg nok lidt paranoid anlagt. Hvis man er medlem af nogle af de store fotografiske Facebookgrupper, kan man på ugentlig basis læse om fotografer, som får stjålet deres kameraudstyr og derved også de flashkort, som sidder i kameraerne.

Når jeg f.eks. er ude og fotografere et bryllup, kan jeg sagtens komme hjem med ca. 50-60GB RAW filer fra mine kameraer. Det første jeg gør, når går ud til min bil efter et bryllup, er at tage flashkortene ud af mine kameraer og putte dem i min pung.

”Ah, man kan da sagtens lige smutte ind og købe en cola på tankstationen på vejen hjem – der er da ingen der kan nå at stjæle noget. Jeg behøves da ikke tage flashkortene ud for de 2-3 minutter.”

- Jo, det behøves man!! Det tager ca. 10 sekunder at smadre en bagrude i en bil og løbe med alt dit udstyr. Jeg har selvfølgelig forsikring på mit udstyr, så skidt pyt med den del, men jeg kan altså ikke genskabe de billeder jeg har taget, som jeg ikke har backup af.

Det bliver ikke mig, der ringer til en kunde for at fortælle, at alle deres billeder er blevet stjålet.
I udlandet har jeg tit flashkortene i en pung rundt om halsen, som så er inde under mit tøj.

Mit workflow når jeg har fotograferet er sådan her:

  1. Fotografering
  2. Flashkort ud af kameraet
  3. Importering til Adobe Lightroom
  4. Onlime starter automatisk backup til skyen
  5. Flashkortet tilbage i pungen og der bliver de indtil uploaden til Onlime er færdig.

Vær paranoid når det gælder dine originale billeder – det er sundt nok!

Min grundregel som fotograf er enkel:
Efterlad ALDRIG et flashkort i dit kamera, hvis du ikke har en backup i skyen.

Tip 5

Vedligehold dit udstyr

Jeg tænker, at flere psykologer formentlig vil diagnosticere mig med bragende OCD, hvis de så, hvordan jeg organiserer og vedligeholder mit kameraudstyr. Gudskelov, så kender jeg ikke nogle psykologer  🙂

JEG ER EN GREJ-FREAK!

Ja, jeg tør godt at sige det offentligt – jeg elsker kameraudstyr og køber/udskifter alt for meget i det, men det er en del af fotografering for mig.

Det kan absolut svare sig at vedligeholde sit udstyr – både økonomisk og velværemæssigt. Jeg nyder at åbne min PeliCase, når jeg er ude på en opgave og vide, at mit udstyr altid er organiseret på min måde samt, at det rengjort, kalibreret for nyligt og er indstillet, så det er klart.

Jeg rengør mit kameraudstyr minimum en gang om ugen og microjusterer mine objektiver en gang om måneden.

Ha' orden på dine ting og tro på dig selv:
Jo mindre man vedligeholder sit kameraudstyr, jo mere akkumulerer skidtet sig. Man tror også meget mere på sig selv, når man tager et kamera op ad en velorganiseret taske og, at man ved at udstyret er tip-top klargjort.

Lige præcis når det kommer til kameraudstyr, så har det en enorm gensalgsværdi! Som tommelfingerregel sætter jeg mit brugte kameraudstyr til ca. 60-70% af dagsprisen og forventer et salg på ca. 10% mindre. Alderen på udstyret spiller ikke rigtig ind her, men det gør standen, om man har den originale faktura, og om man har alt tilbehør (kasser, manualer, poser, m.v.).

Du kan se mere af Hans Christian Strikerts arbejde på www.strikert.dk.