Vedvarende energi hos Onlime

Backup hos Onlime er grøn backup

Vedvarende energi hos Onlime
Image
Mathias Ditlev
november 29, 2016

Det er ikke altid lige let at være grøn, eller ér det? Backup hos Onlime er grøn backup - læs mere her i artiklen.

De fleste vil gerne nyde fordelene ved ren vedvarende energi, men det er ikke altid lige let for den almindelige mand at skabe el ved vedvarende energi kilder. Man har ikke lige muligheden for at sætte en vindmølle op i baghaven, sætte solceller på taget eller have en elektrolyse process kørende i garagen til produktion af brint.

I stedet kan man købe energicertifikater som garanterer, at den samme mængde energi, som man bruger, er blevet produceret af vedvarende energikilder. Når først energien er produceret, er det umuligt at tracke, hvor den vedvarende energi er, da alt el i elnettet er det samme.

Hvad er et grønt energi certifikat?

For hver certifikat der bliver købt, des mere tilskud er der til grøn energi. I Danmark kan man ikke købe grønne energi certifikater, da vi herhjemme har PSO(Public Service Obligation), der er en del af din elregning. Man kan stadig støtte grøn energi ved at købe programmer eller services af virksomheder, der garanterer, at hver gang der er produceret én enhed af el, så bliver der også skabt et nyt grønt energi certifikat.

Et eksempel er, at Onlime er medlem af CO2neutraltwebsite.com, som for os kompenserer for vores websiteudgifter, energimæssigt, ved at sætte gang i vedvarende energiprojekter.

Læs mere: CO2neutralt

Norge og Sveriges målsætningen inden 2020

Norge og Sverige har samarbejde indtil mindst 2020 om at køre deres energiproduktion på grønne certifikater. Begge lande har afskaffet offentlige tilskud og tilskudsordninger for at fokusere på grønne energi certifikater.

Deres samlede mål er at øge deres energiproduktion fra vedvarende energikilder med en mængde på 28,4 TWh. Norge vil i tillæg til dette være helt CO2-neutral i 2030.

Image

Hvordan bliver vedvarende energi produceret i Norge?

Måden meget af energien i Norge og Sverige bliver produceret på er i og for sig ganske simpel.

Takket være Norges geologiske opbygning med bl.a. store højdeforskelle, har man mulighed for at flytte vand rundt efter behov. Vandet bliver transporteret op i et vandreservoirer på et bjerg, når elprisen er lav, dvs. som regel om natten.

Derved kan man, når elprisen er høj, åbne for sluserne oppe på bjerget, så vandet løb ned som derved driver nogle turbiner og som resultat generer elektricitet. Derved bliver der ikke anvendt nogen form for fossile brændsler til at produceret energien, når først anlægget er opsat. Det er smart og kan kaldes et energilager.

Man har så og sige backup af energi i Norge, så man altid kan skabe energi efter behov.

Hvor bliver energien så brugt henne?

Da vi i Danmark importerer energi fra Norge, bliver energien brugt af dig netop i dette sekund, hvor du læser dette indlæg. Energien bliver brugt i alle elektroniske enheder, fx opladeren til din telefon, din computer, lyset i dit hus eller din lejlighed og tusind andre steder.

Den grønne energi fra Norge bliver også brugt til at drive de datacentre, hvor vi oplagrer vores kunders data i Oslo, Norge. Og der er mange servere, så de kræver meget energi og på trods af, at 99% af al energi i Norge bliver genereret fra vedvarende vandenergi, så vil der stadig være indblandet energi fra hele Nordeuropa (og det er ikke 100% vedvarende).

Hvordan sørger vi for, at vores servere bliver drevet af 100% vedvarende og grøn energi?

Det gør vi ved at være certificeret hos ECOHZ. Denne aftale giver garanti for, at 100% af al energi, som løber ind i datacentrene, er oprindet fra en energikilde med kun den højeste miljøstandard. Fx. fra vandenergi, som bliver produceret i Norge.

Hvad har online backup og grøn energi til fælles?

Det er aldrig en dum ide at have backup. Det gælder både af sit digitale liv og i andre henseender.

På energiområdet vil backup kunne spare en masse penge, da man undgår at betale for den dyre el, som er produceret af fossile brændsler, fx. fra et kulkraftværk. Har man backup af sine data, så er man sikret og sparer derved en masse penge og tid på at genskabe de tabte dokumenter i tilfælde af, at uheldet er ude og ens pc går i stykker.

Du kender til situationen, hvor lyset går, og det hele bliver mørkt.

Det er både ubehageligt men faktisk også ret spændende. I netop dét øjeblik opdager vi, hvor afhængige vi er af energien. Derfor er det vigtigt vi har nok energikilder, der kan producere el, når der er behov. Ved at være kunde hos Onlime, støtter man datacentrer, hvor den mængde el der bliver forbrugt er købt gennem grønne energi certifikater.

Jo flere grønne energicertifikater der er købt, jo mere støtter man de vedvarende energikilder og derved reducerer man i fællesskab fossil elproduktion.