Kan man lære en gammel hund nye kunster?

Ville ønske jeg ikke skulle have lært det på den hårde måde.

Kan man lære en gammel hund nye kunster?
Image
Mathias Ditlev
oktober 24, 2016

Jeg er ikke et computergeni, men når jeg selv skal sige det, så har jeg rimelig godt styr på både software og hardware i computere. Måske har de mange år jeg har brugt computere og min egen selvopfattelse gjort mig en smule arrogant i forhold til generel IT sikkerhed.

Antivirus programmer er for folk der ikke kan befærde sig på nettet og sikkerhedskopiering og backup af data er for folk der ikke kan håndtere IT.

Jeg er blevet klogere på den lidt hårde måde.

Lad os mindes de gode tider med oldtidskundskab i gymnasiet og kalde dette for en historie om hybris og nemesis, selvom det nok ikke er helt rammende i forhold til den originale definition af begreberne.

Mit hybris (overmod)

Mit hybris (overmod) var min IT arrogance, som konkret bestod i, at jeg ikke havde sikret mine filer i nogen særlig grad. Selvfølgelig havde jeg Dropbox, men grundet den begrænsede plads brugte jeg kun det til at kunne dele nogle fælles dokumenter med studiekammerater.

Mit nemesis (straffen)

Mit nemesis (straffen) konkretiserede sig, (heldigvis) i den spæde start af mit bachelor projekt. Jeg havde allerede brugt en del tid på research delen af mit bachelor projekt og var så småt begyndt at blive lidt stresset over også at skulle skrive det. Det strejfede mig ikke et sekund, at jeg burde lave en backup af projektet, for hvad skulle dog gå galt?

vand i computeren

De fleste kender det at have placeret kaffekoppen lidt for tæt på computeren..

Vand i min computer var ødelæggende.

Jeg var cirka en tredjedel af vejen med antallet af sider, da jeg opdager at der er blevet spildt vand ned i min computer. Det er sket før og jeg manøvrer hurtigt computeren om på hovedet for at få vandet ud før det gør skade. Jeg var tilsyneladende for sent på den. Computeren ville ikke starte og mine forsøg med at lade den tørre på hovedet var forgæves. Jeg undersøgte de fleste råd på nettet, men intet hjalp.

Den smule stress jeg havde på forhånd blev nu forvandlet til en mere intens form for stress og voldsomme frustrationer. Efter noget tid med råb i lejligheden om, hvor stor en idiot jeg er, gik jeg straks i gang med brandslukning. Jeg besluttede mig for at købe en ny computer med det samme, men det ville selvfølgelig ikke bringe mit bachelorprojekt tilbage. Til det undersøgte jeg hvor lang tid og hvor dyrt det vil være, at få en professionel til at få mine filer tilbage.

Jeg konkluderede hurtigt, at det ikke var løsningen.

I stedet fandt jeg frem til at en kammerat havde stikket fra en tidligere ekstern harddisk. Dette stik havde USB tilslutning i den ene ende og tilslutning til SATA harddisk i den anden. Det tog mig cirka 5 dage, men det lykkedes mig at få reddet filerne. Jeg kom videre med projektet og fik afleveret.

Tilbage stod jeg ikke blot fattigere på grund af at jeg skulle investere i en ny computer, men kvaliteten af mit bachelor projekt havde også lidt i processen. Oplevelsen havde demoraliseret mig mildt og sat mig næsten en uge tilbage i processen.
Kan man lære en gammel hund nye kunster? Hvis jeg kan kaldes en gammel hund i IT verdenen, så ja. Det tog mig ikke mange minutter at prioritere min IT-sikkerhed meget højere end før. Man må lære af sine fejl, og det må man sige jeg har. Det tog mig cirka 10 min fra at jeg havde startet min nye computer første gang til jeg havde installeret både online backup og antivirus.

”Better be safe than sorry” - er åbenbart et mantra jeg var nød til at erfare helt på egen hånd. Der går ikke længe inden jeg skal skrive speciale. Og jeg kan garanterer at der bliver taget backup af den.