VPN – Virtual Private Network

Bliv klogere på VPN. Hvordan virker det? Hvorfor bør du have VPN, og hvad er det bedste valg?

Orker du ikke at læse en masse?
Se hvilken VPN-tjeneste der er bedst, og som vi anbefaler? Klik her!

Du har intet privatliv online uden en VPN!

Det lyder ikke rigtigt, vel? Det er det bare desværre.

Baseret på din computer eller telefons IP-adresse, er din ISP (Internetselskab) i stand til at se dine aktiviteter online, hvilke hjemmesider, du besøger, hvad du søger efter på Google og meget mere. De kan sågar dele det til tredjeparter, regeringer eller reklamebureauer. Derudover er dine personlige oplysninger attraktivt bytte for hackere. 

Måske tager du let på, at alt din aktivitet på internettet kan spores. Men hvis du ikke gør, så er en VPN tjeneste et must-have.

Leder du efter den bedste VPN tjeneste derude? Læs videre, så du bliver klogere på VPN eller se vores anbefaling her.

Introduktion til VPN

Måske ved du allerede hvad VPN er for en størrelse. Måske bruger du det allerede, men vil gerne vide, om du gør det rigtigt. Eller måske ved du intet om VPN men har hørt, at det er noget, man skal bruge. Under alle omstændigheder bør du tage meget nøje op til overvejelse, om VPN ikke også er noget for dig.

I disse dage og uundgåeligt også i tiden fremover, med den frembrusende globalisering og udvaskning af privatlivets linjer, vil du kunne drage stor nytte af en VPN forbindelse. I dette indlæg vil vi gå i dybden med hvad VPN er, hvorfor du bør overveje at benytte dig af det og hvilke muligheder, det giver.

Nederst i indlægget, vil du finde en anbefaling af en VPN tjeneste, som vi hos Onlime kan anbefale som et godt supplement til din backup. Der er rigtig mange tjenester derude, så det gælder om at vælge rigtigt første gang ☺

Hvad er VPN?

Herunder har du den overskuelige, grafiske forklaring på spørgsmålet: hvad er VPN?

Kort fortalt forklarer illustrationen, at du med en VPN kan du forhindre uvedkommende, hvad enten det er automatiske overvågningsværktøjer, firmaer eller hackere i, at opsnappe hvad, du foretager dig på internettet.

Dette er muligt, fordi du opretter forbindelse til internettet igennem en krypteret server, som praktisk talt er umulig at gennemskue for udefrakommende.

Den lidt længere forklaring..

VPN er et netværk af computere, som er forbundet på den ene eller den anden måde – som regel over internettet. Forretninger bruger VPN forbindelser til at fjernstyre datacentre og computere fra andre steder end enhedens fysiske placering. Private og individuelle brugere kan bruge en VPN forbindelse til at drage nogle netværksmæssige fordele fra andre computere, som de forbindes til – f.eks. at kryptere og beskytte informationer som bliver sendt og modtaget af din computer, imens du er koblet på internettet.

 

Sådan fungerer det

Når du sidder foran din computer og opretter forbindelse til internettet, gør du det som regel igennem dit bredbånd eller teleudbyder.

Så snart du er koblet op til internettet, så ved hjemmesider, andre computere og alle som din computer er i kontakt med, at du opretter forbindelse via en dansk udbyder. Ved hjælp af din IP (en unik tal-kode som kan identificere dig på nettet) kan du defineres som en person, som sidder i Danmark samt, at din udbyder f.eks. er TDC.

Image

En VPN forbindelse gør dig i stand til at oprette forbindelse til internettet igennem en eller flere andre computere. Og derfor er det de(n) computer(e), som definerer, hvor det ser ud til, at du tilgår internettet fra. Langt de fleste VPN tjenester fungerer på den måde, at du installerer et lille program på din computer, hvor du kan vælge hvilket land, som du gerne vil oprette forbindelse til internettet igennem.

Du kan f.eks. vælge at oprette forbindelse til internettet igennem en computer (en server), som står i Holland. Programmet sørger for at skabe forbindelse mellem din computer og den i Holland inden, at du får adgang til internettet.

På den måde kan du være anonym hvormed omverdenen ikke ved, at du sidder i Danmark og, at din udbyder er f.eks. TDC.

Det vigtigste at vide er, at forbindelsen via VPN er krypteret.

En VPN forbindelse er krypteret. Når forbindelsen er krypteret betyder det, at der ikke er nogen andre, som kan opsnappe, hvad du laver på nettet, hvilke hjemmesider, du går ind på eller, hvad du generelt bruger internettet til.

Bruger du ikke en VPN forbindelse, så bliver du overvåget. Intensivt og overalt.

Bruger du Google, Facebook, søger på Youtube, ser DR nyhederne eller læser artikler på Politiken, så kan du være evig bevidst om, at din færden bliver opsnappet, analyseret og brugt til at markedsføre produkter til dig, som er i samme kategori som de emner, som du søger efter på nettet. Og det er ikke kun virksomhederne, som kender og overvåger dig, det er også myndighederne – både de danske og udenlandske. Dette kan du undgå ved at bruge VPN og derved skjule din færden på internettet – sammenlagt vil det give dig en større følelse af ikke at blive konstant overvåget. Det er en beskyttelse af dit privatliv, som i dagens globaliserede verden på ingen måde bliver respekteret.

Se hvilken VPN tjeneste, vi anbefaler.

VPN = Den bedste måde at beskytte sig på internettet. Det forhindrer uvelkommen indtrængen i din computer, og gør det praktisk umuligt at overvåge din aktivitet, når du søger på nettet mm.
 

Hvorfor er VPN et godt supplement til backup?

Det hele handler om at føle sig sikker, når man bruger sine computer og sine mobiltelefoner. Der er bekymringer nok og noget af det værste, der kan ske, når man bruger elektronik er, at den går i stykker og, at man mister data, som man har lagt mange timer i.

Det går først op for en hvor meget, man vægter sine dokumenter, billeder og filer, som man har på computeren, når man indser, at de er tabt. Så løber der en kølig fornemmelse ned af ryggen, og nakkehårene rejser sig. Rigtig mange har prøvet det, og det er først bagefter, at man indser, hvor værdi fuld en god backup er.

Backup handler om at føle sig sikker, når man bruger sin computere eller mobiltelefon og ved, at der ikke sker noget med indholdet, hvis der sker noget med elektronikken.

VPN handler også om sikkerhed og om at have en tryghedsfølelse. Om ikke at føle sig overvåget og sikre sig privatlivets fred, når man bruger internettets uudtømmelige muligheder. Derfor komplimenterer de to typer af redskaber hinanden rigtig godt, så man i det lange løb kan sikre sig selv, sin færden og sit data bedst muligt. Der bliver lagt rigtig mange timer i brugen af computere, og der er ingen, som ønsker, at de timer, hvad enten det er et stykke arbejde eller søgen efter information på nettet, skal gå til spilde eller blive udsat for uhensigtsmæssig brug af tredjepart.

Har du din backup hos Onlime og samtidig en god VPN, så er du dækket godt ind langt hen ad vejen.

Hvorfor du skal bruge en VPN forbindelse, og hvilke muligheder der er?

VPN er ikke kun en måde at opjustere hele din sikkerhed på internettet, det er også et redskab, som kan bruges af alle computerbrugere. Hvad du vælger at bruge din VPN forbindelse til, er en helt anden sag, da den kan bruges til mange forskellige ting.

Som regel falder VPN brugere ind i en af følgende kategorier:

Den studerende og skaberen af indhold

Denne bruger har et ansvar at skulle leve op til i forhold til det skabende indhold og har brug for at kunne tilgå sine filer på farten, både når de arbejder hjemmefra men også, når de er ude i verden.

Samtidig med at have adgang til sine filer, er det også vigtigt for denne bruger, at de kan bruge internettet på f.eks. en internetcafe med et åbent Wifi-netværk uden at være bange for, at de bliver hacket eller, at deres færden og arbejde bliver opsnappet af uvedkommende. Det er nemlig en af risikoerne ved at bruge et åbent netværk.

De vil altid kunne tænde deres VPN forbindelse og derfor arbejde i et totalt sikret miljø, så deres arbejde er sikret altid og mod alle.

Personen som downloader

Uanset om personen downloader materiale på lovlig eller ulovlig vis, er denne person ikke det mindste interesseret i, at nogen som helst, hverken enkeltpersoner, virksomheder eller myndigheder skal kunne opsnappe, hvad de downloader eller, at der er installeret et eventuelt torrent-program på computeren.

VPN er den eneste måde at sikre sig på, at ingen ved, at du nu bruger en torrent-klient, hvad enten om det er til lovligt eller ulovligt materiale, som der downloades. Og under alle omstændigheder er det vel rarest at føle sig sikker fremfor at være urolig for at blive hevet i rettet for noget, man ikke selv er herre over.

Den sikkerhedsopsøgende person

Nogle personer har indset, at kampen mod overvågning er tabt, når man bevæger sig på internettet. Derfor vil det at bruge en usikker forbindelse for dem være det samme som, at nogen kigger dig over skulderen. Så der er ikke noget alternativ mod at bruge en VPN forbindelse, da det er måden, man sikrer sig imod uvedkommende øjne på internettet.

Den internationale streamer

Der er rigtig meget video-materiale på internettet, både hvad angår tv-udsendelser, film – og serie streaming fra hele verden. Mange steder og mange tjenester som f.eks. Netflix er dog regionslåst, hvilket betyder, at man skal være placeret i f.eks. USA for at se indhold, som er eksklusivt for folk i USA.

Det kan også være, at man ønsker at se live-fodbold fra Indien men, at udsendelsen kun bliver sendt på netværk som kræver, at man er placeret i Indien. Med VPN forbindelse kan man oprettet forbindelse gennem f.eks. en amerikansk server og derved fremstå som værende placeret i USA. På den måde kan man få adgang til indhold, som er eksklusiv bestemte regioner eller lande rundt omkring i verden.

En kombination af dem alle

Internettet bliver brugt vidt og bredt til forskellige ting af forskellige mennesker, så det er selvfølgelig svært at kategorisere folk, så at man er en kombination af overstående skulle ikke undre nogen.

Om ikke andet, så kan en VPN forbindelse være værdifuld, hvad enten det er for at beskytte sig selv personligt eller, om det er for at beskytte informationer og arbejde, som du udfører på din computer og på internettet.

Det vigtigste at notere sig er, at du uanset hvad er godt tjent med en VPN forbindelse.

Se hvilken tjeneste, vi anbefaler.

 

Gratis VPN? Betalt service? Hvad er bedst?

Som med alt andet, så får du hvad du betaler for. Det gælder også, når du skal vælge en VPN tjeneste. Der er masser af gratis tjenester derude, som hver enkel lover dig guld og grønne skove. Men mange af dem er praktisk talt ikke brugbare af forskellige grunde.

Når du bruger VPN, er det naturligt, at din internethastighed bliver langsommere med en procentdel, da det altid vil tage tid først at oprette forbindelse til en server og derigennem til internettet.

Bruger du en gratis tjeneste, kan du være helt sikker på, at din hastighed bliver lavere, da tjenesterne som regel lægger begrænsning på, hvor hurtig du kan oprette forbindelse til deres servere så længe, at du bruger deres gratis tjeneste.

Måske har du ikke brug for den super hurtige internethastighed, når du skal søge sikkert på Google eller lignende. Men så snart, at du skal tage online backup, streame HD-film eller lignende, så kan du ikke være tjent med en langsom internetforbindelse. Og har du ikke en fiberforbindelse, som pr. standard kan give dig hastigheder med lysets hastighed, men får internet over kobberledninger, så er den helt gal.

Derfor er det til hver en tid anbefalelsesværdigt at betale for VPN, da det giver markant bedre service. Det gælder som regel både hastighed, support samt sikkerhed for, at dine informationer ikke bliver solgt videre til tredjemand – hvis du bruger en gratis VPN tjeneste, så skal de jo tjene penge på et eller andet. Ikke?

Hvad er en god VPN?

De bedste VPN tjenester tilbyder en solid samlet løsning som både rummer gode funktioner, en nem brugeroplevelse, flere serverlokationer (altså steder, hvor man kan oprette forbindelse til internettet gennem så som Holland, Tyskland, USA mm.), høje sikkerhedsprotokoller, gode hastigheder og selvfølgelig en tilforladelig pris.

Hver tjeneste har deres punkt, hvor de mener, at de træder ud fra de andre – nogen er minded på folk, som ønsker at ophæve landegrænser, når de skal streame video og tv serier, mens andre slår sig op på en højere sikkerhed osv. Hos Onlime er vi meget optaget af især to ting, som skal være i top: sikkerheden og hastigheden. Mere om vores anbefaling længere nede.

Når du skal kigge en VPN-server efter i sømmene, så skal du især lægge mærke til følgende ting:

Protokol (sikkerhed ved overførsel)

Når du dykker ned i detaljerne hos VPN tjenester, så vil du opleve termer som SSL/TLS, OpenVPN, PPTP, IPSec, L2TP og andre VPN typer. Det er måden, hvorpå den information som sendes mellem din computer, serveren og internettet er krypteret på. Altså hvordan den bliver sikret mod, at andre kan kompromittere dine informationer.

Det vigtigste at vide i den her sammenhæng er, at SSL er den mest brugte måde at kryptere data på og generelt set også den sikreste. Alle protokoller er sikre, og for den almindelige bruger er det mindre relavant hvilken protokol, man benytter sig af. Hvis man er en virksomhed, så vil man have nogle fordele ved nogle protokoller over andre. Alle protokoller er dog sikre i udgangspunktet og kan sagtens benyttes af den almindelige bruger. De fleste bruger SSL alligevel.

Serverplaceringer

Antallet af servere, som en VPN tjenester tilbyder, handler om, hvor mange forskellige steder rundt omkring i verden, at du kan oprette forbindelse til internettet gennem. De fleste større VPN tjenester har servere placeret jævnligt fordelt over hele verden. Har du et bestemt land, som du ønsker at have adgang til, så er det her, at du skal være opmærksom.

En anden meget vigtigt ting at være opmærksom på er lovgivningen i det enkelte land. Der er flere eksempler på amerikanske tjenester, som uden videre har givet informationer om deres brugers adfærd til myndighede og tredjepart. Det er det lands lovgivning, hvor serveren er placeret, som gælder, når vi snakker privatlivspolitik. Du bør tage dette med i dine overvejelser. Vi anbefaler f.eks. Norge, da de har en af verden strengeste lovgivninger inden for dette.

Logning

Når du bruger en VPN tjeneste, så handler det i første omgang om at stole på, at den pågældende tjeneste ikke på nogen måde misbruger den information, som der kommer ud af din færden gennem deres tjeneste. Din kommunikation med omverdenen er måske sikret fra at blive tilgået af andre udefra, men den enkelte VPN tjeneste kan stadig logge din aktivitet – hvis de ønsker det.

Danske VPN tjenester er pålagt at logge deres brugers adfærd gennem deres tjeneste pga. det såkaldte Logningsdirektiv, som jf. § 1 pålægger VPN udbydere at logge data om brugerne:

§ 1. Udbydere af elektroniske kommunikationsnet eller -tjenester til slutbrugere skal foretage registrering og opbevaring af oplysninger om teletrafik, der genereres eller behandles i udbyderens net, således at disse oplysninger vil kunne anvendes som led i efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold.

Antallet af servere, som en VPN tjenester tilbyder, handler om, hvor mange forskellige steder rundt omkring i verden, at du kan oprette forbindelse til internettet gennem. De fleste større VPN tjenester har servere placeret jævnligt fordelt over hele verden. Har du et bestemt land, som du ønsker at have adgang til, så er det her, at du skal være opmærksom.

En anden meget vigtigt ting at være opmærksom på er lovgivningen i det enkelte land. Der er flere eksempler på amerikanske tjenester, som uden videre har givet informationer om deres brugers adfærd til myndighede og tredjepart. Det er det lands lovgivning, hvor serveren er placeret, som gælder, når vi snakker privatlivspolitik. Du bør tage dette med i dine overvejelser. Vi anbefaler f.eks. Norge, da de har en af verden strengeste lovgivninger inden for dette.

Hvis det får dig til at føle dig usikker ved at bruge en VPN service, så er det forståeligt. I det tilfælde er det vigtigt, at du finder en tjeneste, som stiller en garanti for, at de ikke logger din aktivitet.

Anti-malware /Anti-spyware

Bare fordi du bruger en VPN tjeneste betyder det ikke, at du ikke skal være opmærksom på hvilke links, du klikker på og hvilke ting, du downloader på din computer eller smartphone. Du skal altid kigge efter hjemmesider, som bruger HTTPS, og du skal ikke download mistænkelig filer fra din mail.

Læs mere: Ransomware – vores tids største trussel.

Mobil app

Nogle VPN tjenester tilbyder en ekstra funktion, som automatisk sikrer, at du ikke kommer til at downloade en virus eller en trojansk hest i farten. Det er en nyttig funktion, som du bør se efter, om er med i den tjeneste, som du nu engang har kig på. Måske er det ikke afgørende for dig, fordi du godt ved, hvad du skal, og hvad du ikke skal klikke på, men det er altid rart at have nogen til at beskytte dig, hvis der endelig skulle ske noget.

Du tænker måske, at VPN kun er for computere, men det er det ikke. Mange VPN tjenester tilbyder også apps til mobiler og tablets, så du også her er sikret mod uvedkommende, når du browser nettet gennem den lille skærm.

Pris

Priserne varierer i det uendelige, og det kan være svært at holde styr på, hvad der er det rigtige køb. I første omgang er det vigtigste at få VPN, og herefter er det et spørgsmål om, hvilke funktioner du ønsker, om du har tiltro til tjenesten og alle de andre nævnte ting, som er blevet nævnt igennem artiklen her.

Nogle tjenester er gratis, men vi anbefaler på det kraftigste, at du giver penge for VPN, da du har langt højere sikkerhed for, at du ikke bliver udnyttet som gratis kunde. Du skal dog selvfølgelig stadig være opmærksom på de betalte tjenesters vilkår, om de logger din aktivitet mm. De fleste betalte tjenester kan du prøve gratis, så du kan se, om det er noget for dig.

En god VPN tjeneste er den, som har de funktioner, du leder efter og til en overkommelig pris. Der er masser af dårlige VPN tjenester, som kan forvirre dig, så det er vigtigt at læse nogle troværdige anmeldelser af den enkelte tjeneste.

Image

Onlime anbefaler NordVPN

Hos Onlime er vi interesseret i kun at anbefale dig den bedste VPN tjeneste, vi har kunnet opstøve.

Vi har testet mange forskellige tjenester og kommer her med en anbefaling, som vi synes lever op til vores krav om brugervenlighed, hastighed, funktioner, privatlivspolitik og selvfølgelig pris.

Gå til NordVPN Image

NordVPN er en super-hurtig VPN

Normalt vil du altid miste en procentvis del af din internethastighed, når du bruger en VPN forbindelse. Hvis du bruger NordVPN, så er det tab næsten ikke-eksisterende op til en hvis hastighed.

Vi testede med 100 Mbit/s og kunne udnytte 100% af båndbredden gennem NordVPN. Det betyder, at du kan bruge NordVPN samtidig med din backup.

Beskytter både computere og mobile enheder

Du kan beskytte alle dine devices med NordVPN. Især på mobilen er det smart, at VPN automatisk bliver slået til, når du f.eks. logger på et usikkert WIFI.

NordVPN har apps til iOS, Android, Windows, MacOS, Google Chrome og Firefox.

Ingen logging og 2048-bit SSL Encryption

NordVPN gemmer ikke oplysninger om, hvad du bruger internettet til gennem deres tjeneste. Derfor vil du være 100% anonym når du bruge NordVPN. Alle transmissioner bliver krypteret i så høj en grad, at det umuligt at overvåge dig.

Også værd at bemærke:

  • NordVPN er et meget nemt og overskueligt program. Du bliver hjulpet godt i gang, og når først det er sat op, så kører det af sig selv i baggrunden, som det skal
  • Understøtter P2P netværk
  • Har pt. 2657 servere i 56 lande (inklusiv Danmark)
  • Tilbyder CyberSec, så du kan blokere reklamer helt
  • Udvidelses-moduler til Google Chrome og Firefox
  • NordVPN tilbyder indstillinger KillSwitch, så du kan forhindre computeren i at gå på nettet, hvis ikke NordVPN kører

Vi håber, at du er blevet klogere på hvad VPN er, og hvorfor du bør bruge det. Har du spørgsmål, er du altid mere end velkommen til at kontakte os.

Denne side er lavet med henblik på at informere om VPN som et supplement til backup.
>> Læs mere om Backup her.