VPN

Bliv klogere på VPN - hvordan virker det, og hvorfor bør du have VPN?

Du har intet privatliv online uden en VPN!

Det lyder ikke rigtigt, vel? Det er det bare desværre.

Baseret på din computer eller telefons IP-adresse, er din ISP (Internetselskab) i stand til at se dine aktiviteter online, hvilke hjemmesider, du besøger, hvad du søger efter på Google og meget mere. De kan sågar dele det til tredjeparter, regeringer eller reklamebureauer. Derudover er dine personlige oplysninger attraktivt bytte for hackere. 

Måske tager du let på, at alt din aktivitet på internettet kan spores. Men hvis du ikke gør, så er en VPN tjeneste et must-have.

Introduktion til VPN

Måske ved du allerede hvad VPN er for en størrelse. Måske bruger du det allerede, men vil gerne vide, om du gør det rigtigt. Eller måske ved du intet om VPN men har hørt, at det er noget, man skal bruge. Under alle omstændigheder bør du tage meget nøje op til overvejelse, om VPN ikke også er noget for dig.

I disse dage og uundgåeligt også i tiden fremover, med den frembrusende globalisering og udvaskning af privatlivets linjer, vil du kunne drage stor nytte af en VPN forbindelse. I dette indlæg vil vi gå i dybden med hvad VPN er, hvorfor du bør overveje at benytte dig af det og hvilke muligheder, det giver.

Interesseret i hvordan dine data er beskyttet hos Onlime? Læs vores side om sikkerhed.

Hvad er VPN?

Herunder har du den overskuelige, grafiske forklaring på spørgsmålet: hvad er VPN?

Kort fortalt forklarer illustrationen, at du med en VPN kan du forhindre uvedkommende, hvad enten det er automatiske overvågningsværktøjer, firmaer eller hackere i, at opsnappe hvad, du foretager dig på internettet.

Dette er muligt, fordi du opretter forbindelse til internettet igennem en krypteret server, som praktisk talt er umulig at gennemskue for udefrakommende.

Den lidt længere forklaring..

VPN er et netværk af computere, som er forbundet på den ene eller den anden måde – som regel over internettet. Forretninger bruger VPN forbindelser til at fjernstyre datacentre og computere fra andre steder end enhedens fysiske placering. Private og individuelle brugere kan bruge en VPN forbindelse til at drage nogle netværksmæssige fordele fra andre computere, som de forbindes til – f.eks. at kryptere og beskytte informationer som bliver sendt og modtaget af din computer, imens du er koblet på internettet.

Læs ogsåOnlime giver dig årtiets computerråd 2010-2020
hvad er vpn kort fortalt
VPN beskytter din internetforbindelse - Det svarer lidt til at låse din fordør.

Sådan fungerer det

Når du sidder foran din computer og opretter forbindelse til internettet, gør du det som regel igennem dit bredbånd eller teleudbyder.

Så snart du er koblet op til internettet, så ved hjemmesider, andre computere og alle som din computer er i kontakt med, at du opretter forbindelse via en dansk udbyder. Ved hjælp af din IP (en unik tal-kode som kan identificere dig på nettet) kan du defineres som en person, som sidder i Danmark samt, at din udbyder f.eks. er TDC.

En VPN forbindelse gør dig i stand til at oprette forbindelse til internettet igennem en eller flere andre computere. Og derfor er det de(n) computer(e), som definerer, hvor det ser ud til, at du tilgår internettet fra. Langt de fleste VPN tjenester fungerer på den måde, at du installerer et lille program på din computer, hvor du kan vælge hvilket land, som du gerne vil oprette forbindelse til internettet igennem.

Du kan f.eks. vælge at oprette forbindelse til internettet igennem en computer (en server), som står i Holland. Programmet sørger for at skabe forbindelse mellem din computer og den i Holland inden, at du får adgang til internettet.

På den måde kan du være anonym hvormed omverdenen ikke ved, at du sidder i Danmark og, at din udbyder er f.eks. TDC.

Image

Det vigtigste at vide er, at forbindelsen via VPN er krypteret

En VPN forbindelse er krypteret. Når forbindelsen er krypteret betyder det, at der ikke er nogen andre, som kan opsnappe, hvad du laver på nettet, hvilke hjemmesider, du går ind på eller, hvad du generelt bruger internettet til.

Bruger du ikke en VPN forbindelse, så bliver du overvåget. Intensivt og overalt.

Bruger du Google, Facebook, søger på Youtube, ser DR nyhederne eller læser artikler på Politiken, så kan du være evig bevidst om, at din færden bliver opsnappet, analyseret og brugt til at markedsføre produkter til dig, som er i samme kategori som de emner, som du søger efter på nettet. Og det er ikke kun virksomhederne, som kender og overvåger dig, det er også myndighederne – både de danske og udenlandske. Dette kan du undgå ved at bruge VPN og derved skjule din færden på internettet – sammenlagt vil det give dig en større følelse af ikke at blive konstant overvåget. Det er en beskyttelse af dit privatliv, som i dagens globaliserede verden på ingen måde bliver respekteret.

VPN = Den bedste måde at beskytte sig på internettet. Det forhindrer uvelkommen indtrængen i din computer, og gør det praktisk umuligt at overvåge din aktivitet, når du søger på nettet mm.
 

Hvorfor er VPN et godt supplement til backup?

Det hele handler om at føle sig sikker, når man bruger sine computer og sine mobiltelefoner. Der er bekymringer nok og noget af det værste, der kan ske, når man bruger elektronik er, at den går i stykker og, at man mister data, som man har lagt mange timer i.

Det går først op for en hvor meget, man vægter sine dokumenter, billeder og filer, som man har på computeren, når man indser, at de er tabt. Så løber der en kølig fornemmelse ned af ryggen, og nakkehårene rejser sig. Rigtig mange har prøvet det, og det er først bagefter, at man indser, hvor værdi fuld en god backup er.

Backup handler om at føle sig sikker, når man bruger sin computere eller mobiltelefon og ved, at der ikke sker noget med indholdet, hvis der sker noget med elektronikken.

VPN handler også om sikkerhed og om at have en tryghedsfølelse. Om ikke at føle sig overvåget og sikre sig privatlivets fred, når man bruger internettets uudtømmelige muligheder. Derfor komplimenterer de to typer af redskaber hinanden rigtig godt, så man i det lange løb kan sikre sig selv, sin færden og sit data bedst muligt. Der bliver lagt rigtig mange timer i brugen af computere, og der er ingen, som ønsker, at de timer, hvad enten det er et stykke arbejde eller søgen efter information på nettet, skal gå til spilde eller blive udsat for uhensigtsmæssig brug af tredjepart.

Har du din backup hos Onlime og samtidig en god VPN, så er du dækket godt ind langt hen ad vejen.

Hvorfor du skal bruge en VPN forbindelse, og hvilke muligheder der er?

VPN er ikke kun en måde at opjustere hele din sikkerhed på internettet, det er også et redskab, som kan bruges af alle computerbrugere. Hvad du vælger at bruge din VPN forbindelse til, er en helt anden sag, da den kan bruges til mange forskellige ting.

Som regel falder VPN brugere ind i en af følgende kategorier:

 

Gratis VPN? Betalt service? Hvad er bedst?

Som med alt andet, så får du hvad du betaler for. Det gælder også, når du skal vælge en VPN tjeneste. Der er masser af gratis tjenester derude, som hver enkel lover dig guld og grønne skove. Men mange af dem er praktisk talt ikke brugbare af forskellige grunde.

Når du bruger VPN, er det naturligt, at din internethastighed bliver langsommere med en procentdel, da det altid vil tage tid først at oprette forbindelse til en server og derigennem til internettet.

Bruger du en gratis tjeneste, kan du være helt sikker på, at din hastighed bliver lavere, da tjenesterne som regel lægger begrænsning på, hvor hurtig du kan oprette forbindelse til deres servere så længe, at du bruger deres gratis tjeneste.

Måske har du ikke brug for den super hurtige internethastighed, når du skal søge sikkert på Google eller lignende. Men så snart, at du skal tage online backup, streame HD-film eller lignende, så kan du ikke være tjent med en langsom internetforbindelse. Og har du ikke en fiberforbindelse, som pr. standard kan give dig hastigheder med lysets hastighed, men får internet over kobberledninger, så er den helt gal.

Derfor er det til hver en tid anbefalelsesværdigt at betale for VPN, da det giver markant bedre service. Det gælder som regel både hastighed, support samt sikkerhed for, at dine informationer ikke bliver solgt videre til tredjemand – hvis du bruger en gratis VPN tjeneste, så skal de jo tjene penge på et eller andet. Ikke?

Hvad er en god VPN?

De bedste VPN tjenester tilbyder en solid samlet løsning som både rummer gode funktioner, en nem brugeroplevelse, flere serverlokationer (altså steder, hvor man kan oprette forbindelse til internettet gennem så som Holland, Tyskland, USA mm.), høje sikkerhedsprotokoller, gode hastigheder og selvfølgelig en tilforladelig pris.

Hver tjeneste har deres punkt, hvor de mener, at de træder ud fra de andre – nogen er minded på folk, som ønsker at ophæve landegrænser, når de skal streame video og tv serier, mens andre slår sig op på en højere sikkerhed osv. Hos Onlime er vi meget optaget af især to ting, som skal være i top: sikkerheden og hastigheden. Mere om vores anbefaling længere nede.

Når du skal kigge en VPN-server efter i sømmene, så skal du især lægge mærke til følgende ting:

Image

Onlime anbefaler NordVPN

Hos Onlime er vi interesseret i kun at anbefale dig den bedste VPN tjeneste, vi har kunnet opstøve.

Vi har testet mange forskellige tjenester og kommer her med en anbefaling, som vi synes lever op til vores krav om brugervenlighed, hastighed, funktioner, privatlivspolitik og selvfølgelig pris.

Gå til NordVPN Image

NordVPN er en super-hurtig VPN

Normalt vil du altid miste en procentvis del af din internethastighed, når du bruger en VPN forbindelse. Hvis du bruger NordVPN, så er det tab næsten ikke-eksisterende op til en hvis hastighed.

Vi testede med 100 Mbit/s og kunne udnytte 100% af båndbredden gennem NordVPN. Det betyder, at du kan bruge NordVPN samtidig med din backup.

Beskytter både computere og mobile enheder

Du kan beskytte alle dine devices med NordVPN. Især på mobilen er det smart, at VPN automatisk bliver slået til, når du f.eks. logger på et usikkert WIFI.

NordVPN har apps til iOS, Android, Windows, MacOS, Google Chrome og Firefox.

Ingen logging og 2048-bit SSL Encryption

NordVPN gemmer ikke oplysninger om, hvad du bruger internettet til gennem deres tjeneste. Derfor vil du være 100% anonym når du bruge NordVPN. Alle transmissioner bliver krypteret i så høj en grad, at det umuligt at overvåge dig.

Også værd at bemærke:

  • NordVPN er et meget nemt og overskueligt program. Du bliver hjulpet godt i gang, og når først det er sat op, så kører det af sig selv i baggrunden, som det skal
  • Understøtter P2P netværk
  • Har pt. 2657 servere i 56 lande (inklusiv Danmark)
  • Tilbyder CyberSec, så du kan blokere reklamer helt
  • Udvidelses-moduler til Google Chrome og Firefox
  • NordVPN tilbyder indstillinger KillSwitch, så du kan forhindre computeren i at gå på nettet, hvis ikke NordVPN kører

Vi håber, at du er blevet klogere på hvad VPN er, og hvorfor du bør bruge det. Har du spørgsmål, er du altid mere end velkommen til at kontakte os.

Denne side er lavet med henblik på at informere om VPN som et supplement til backup. Læs mere om Backup.