Hvad er en backup værd?

Affektionsværdi, tid og penge - Sikring af din digitale ejendom

Hvad er en backup værd?
Image
Mathias Ditlev
april 1, 2017

Det kan være en helt videnskab for sig at skule sætte pris på et emne. Hvis man arbejder med konkrete ting som f.eks. dagligvarer eller biler, er det lidt nemmere, da der er et marked, som kan give et praj om, hvad det er værd, men det er straks en anden sag, hvis der skal sættes en pris på mindre håndgribelige ting som f.eks. værdier, digitale eller personlige ejendele.

I mange af sådanne tilfælde er der flere ting end blot markedsværdi som spiller ind. Backup og sikkerhedskopiering af dine filer er en forsikring, og det kan derfor være lettere abstrakt at skulle forholde sig til den egentlig værdi.

Det er det, som jeg vil komme nærmere ind på med dette indlæg – hvad er en backup egentlig værd?

Affektionsværdi

Du kender helt sikkert følelsen af, at du har en ting, som du holder meget af, og som du ikke kan få dig selv til at smide ud. Det kunne f.eks. være et møbel eller en lille ting, som du har haft med dig igennem livet. Selvom tingen måske ikke ville have en ret høj salgsværdi på f.eks. dba.dk, så synes du alligevel, at den er meget værd for dig. Det kaldes en affektionsværdi, eller som Den Store Danske beskriver det:

"Affektionsværdi, juridisk betegnelse for interesse, der knytter sig til en ting, men som ikke giver sig udslag i genstandens værdi i handel og vandel. Ved beskadigelse af ting ydes der ikke erstatning for affektionsværdi.", Den Store Danske

Digitale værdier har i særdeleshed også affektionsværdi. Tænk blot på dine digitale billeder, dokumenter med nedskrevne tanker og noter eller andre projekter, som du har brugt computeren til. Alle er ting som har værdi for dig, men som måske ikke har en salgsværdi. Hvis du mister dine digitale værdier, kan du ikke søge om erstatning, og der findes ingen forsikring, som dækker dem medmindre, at du har en sikkerhedskopi af dem.

Af den grund er der rigtig mange folk som ønsker at tage en sikkerhedskopi af deres filer.

Prisen for tabt data i kroner og timer

Bruger du computeren som et arbejdsværktøj, som de fleste af os nok gør, så har du med garanti nogle projekter og filer, som du har brugt mange timer på. Det kan være i forbindelse med dit arbejde eller studie, hvor det har krævet mange arbejdstimer foran skærmen.

Du kan måske nikke genkendende til det scenarie, at du har siddet og skrevet i flere timer på et dokument og så pludselig indser, at du har glemt at gemme.. og at det er rigtig rart derefter at gemme og vide sig sikker på, at alt ens arbejde er gemt til næste gang.

Det er meget vigtigt at gemme sine ting på computeren, men det er mindst lige så vigtigt at sikkerhedskopiere de gemte filer, så de også er sikret, hvis nu hele computeren svigter.

Overvej et øjeblik hvor mange timer, som der ligger bag de ting, som du har liggende på computeren? Det er mange, og hvis man omregner det i timeløn, så er det lige pludselig mange arbejdstimer og penge, som man risikerer kan gå op i røg.

Image

En sikkerhedskopi er en forsikring på lige fod med indboforsikringen

Du har formodentlig en indboforsikring, som forsikrer dine ting og værdier i dit hjem, hvis tingene skulle blive stjålet eller, hvis hjemmet bliver udsat for brand. I de tilfælde vil din forsikring dække dig med pengebeløb i forhold til de værdier, som du har forsikret.

Nogle af tingene kan du dog muligvis ikke få igen så som fotografier, dokumenter og personlige ejendele.

En sikkerhedskopi af dine filer er en forsikring af dine digitale værdier. Og kommer din computer ud for et uheld, og du mister dine filer, kan du få dem igen, som de var. Det er vigtigt, nu der ikke findes en forsikring, som kan give dig en økonomisk erstatning af dine digitale ejendele.

Gør dig dine overvejelser

Er du uden sikkerhedskopiering af dine filer, er det noget, som du bør overveje meget kraftigt. På rigtig manges computer ligger der billeder, filer og andre digitale værdier, som er uvurderlige, da der som regel er brugt mange timer på dem samtidig med, at de ikke kan genskabes, hvis de først mistes.

Langt de fleste mennesker kan se ideen i at have en sikkerhedskopi af computerens filer. Der ligger en stor tryghedsfølelse i at vide, at ens filer er sikret den dag computeren giver op og at man kan få dem igen. Med det sagt, så skal selvfølgelig ikke skal sætte din lid til hvilken som helst tjeneste, for der er mange derude.

Hos Onlime har vi valgt at have servere i Norge, da det giver alle vores kunder en sikkerhed for, at deres filer er sikret på absolut bedste vis. Samtidig giver norsk lovgivning dig de bedste vilkår som cloudbruger. Ingen kommer til at se dine filer – ikke engang myndighederne medmindre, at de har en dommerkendelse fra en norsk domstol.

Det er en kæmpe fordel i forhold til f.eks. amerikanske tjenester som Dropbox, Carbonite eller Crashplan.

Digital ejendom

Siden computerens fremtræden i den almindelige borgers bevidsthed og dagligdagsbrug er der kommet nye former for ejerskab. Ejendom behøver nu ikke længere kun at være fysisk ment som grunde og bygninger, men kan nu også betegnes som værende digitale. Mange informationer, data og digitale filer er privat ejendom, som skal beskyttes af den enkelte mod uvedkommende f.eks. hackere som ønsker at stjæle dine data med øje for videresalg.

Du skal beskytte din computer mod sådanne angreb og dertil anbefales der udover backup også at have et godt malware program samt en VPN forbindelse. Sidstnævnte beskytter din internetforbindelse så det praktisk talt er umuligt at spore eller opsnappe din aktivitet på nettet.

VPNLæs mere om VPN på vores store tema-side.

Vi håber, at du har fået nogle ting at tænke over i forbindelse med overvejelsen om, hvad en backup vil være værd for dig.

Har du nogle spørgsmål, er du selvfølgelig altid velkommen til at kontakte os.