GÆSTEINDLÆG: Rikke’s iCloud mareridt

Når verden et kort øjeblik går i stå

GÆSTEINDLÆG: Rikke’s iCloud mareridt
Image
Mathias Ditlev
november 14, 2016

Fornylig opdaterede jeg min MacBook til den nyeste software opdatering.
I den forbindelse blev jeg spurgt, om jeg havde lyst til at aktivere ”Mac Optimering”. Det handler om, at filer på ens Mac, som man sjældent bruger, automatisk gemmes online (backup) og derved ikke fylder på computeren.
Det blev et ja tak herfra, da mine filer jo så var sikret, og da jeg samtidig slap også for oprydning på computeren.

Mac OS Sierra optimer lagringsplads iCloud

“Din lagringsplads er brugt op”

Men oprydningen skulle alligevel gøres – bare i iCloud istedet for på computeren. Snart meldte iCloud nemlig, at der var brug for mere plads. Det der med at sortere og rydde op i mine filer, udsætter jeg som regel gerne. Men meldingerne om ”manglende lagringsplads” tvang mig til at tage en beslutning om, enten at betale for mere lagringsplads, eller at få ryddet ud. Derfor lukkede jeg altså ned for iCloud og Mac optimering…

”Vil du slette al data der ligger i iCloud på alle dine enheder?”

Jaja… Så længe den bare sletter filer på iCloud, så skal den bare have gas. Jeg havde jo alting til at ligge lokalt på min computer, så det er bare back-up’en, jeg fjerner. Og *KLIK*. Så kunne jeg tjekke virtuel oprydning af dagens to-do liste.

to do list

Når verden et kort øjeblik går i stå

Da jeg en time senere satte mig tilbage foran computeren, oplevede jeg den der følelse af, at verden et kort øjeblik står stille. Man stirrer dybere og dybere ind i computerskærmen, mens det langsomt går op for én, at alle dokumenter… alle billeder… al skolearbejde… er væk.

Det kunne de godt have sagt!

Da jeg takkede ja til Mac Optimering havde jeg en forventning om, at mine filer bare blev kopieret, og dermed også lå i min iCloud som back-up. Hvad jeg ikke havde fanget var, at den ikke kopierer filerne. Den flytter filerne.
Selvom de fysisk ser ud til at ligge samme sted.

Det vil sige at jeg fuldstændig koldt havde klikket ja til at slette selv de vigtigste dokumenter på min computer – og ikke bare i iCloud.

Rikke icloud

Rikke læser diakoni og socialpædagogik på Diakonhøjskolen i Aarhus.

Apple Support var ingen kære mor.

Hverken iClouds gendannelsesværktøj, eller Apple Support var i stand til at gendanne mine filer. Nogle få filer blev gendannet, men næsten alt var tabt, og ham i røret fortalte mig bare, at han altså ikke var superhelt. Nå.

Det skal være slut med lappeløsninger og usikkerhed. Selvom jeg ved, at fejlen lidt var min egen, så føler jeg stadig, at jeg ikke var oplyst ordentligt – og så skal Apple’s gendannelsesfunktion altså virke, når den nu er der…

Onlime må hermed blive min fremtidige superhelt, hvis noget lignende skulle ske igen. Det er simpelthen for dumt at lade være.

Tak fordi du læste med 🙂