Fibernettets fremtid

Dette er anden del i en miniserie på 2 artikler om fiberbredbåndets historie og fremtid

Fibernettets fremtid
Image
Mathias Ditlev
januar 25, 2019

Vi har tidligere set på fiberens oprindelse samt grundtanken bag teknologien. På baggrund af dette vil vi i denne artikel rette blikket fremad, hvor vi vil se på, hvordan fibernettet har udviklet sig siden, og hvordan fremtiden for denne teknologi ser ud – man siger jo, at fibernet er en af fremtidens bredbåndsteknologier.

fibernettets historie
Fibernet er det nye internet - lynhurtigt!

En kort opsummering

For ganske kort at opsummere den forrige artikel stammer idéen om fiberteknologien fra et eksperiment, der viste, at lyssignaler kan bøjes. Senere undersøgte man muligheden for at føre lys rundt forskellige steder ved hjælp af lysrør, og man fandt endda ud af, hvordan man kunne lede lysbilleder gennem bøjede glasstænger. Senere forbedrede man kvaliteten af disse billeder gennem brug af større bundter med tusindvis af fibre. Endvidere løste man problemer ved lystab, for eksempel ved at nedbringe decibels per kilometer og gennem brugen af en renere form for glas. For at få en grundigere gennemgang, og for at få alle detaljerne med, kan du med fordel læse den tidligere artikel.

Fibernet i dag

Der er sket meget, siden fibernettet først blev kendt og udbredt til det stadie, det befinder sig på i dag. De fleste kender til fordelene ved fiber, som vi også beskrev i den forrige artikel. Disse er blandt andet hastigheden, stabiliteten af internettet og de symmetriske hastigheder.

Dækning

Hvis man ser på udbredelsen af fiber, har denne udviklet sig gunstigt i de seneste par år og har endda overhalet udbredelsen af COAX-teknologien, som har en dækning på 64% af hele landet. På nuværende tidspunkt dækker fiber i modsætning til førnævnte 65% af hele landet i 2018, hvorimod udbredelsen af fibernet var på 51% i 2015 – vi har altså set en stigning på 14 procentpoint på blot 3 år.

På trods af at fibernettets udbredelse har været gunstig, så er der i Danmark dog en del forskel på udbredelsen af fibernet i de forskellige regioner og borgernes muligheder for at benytte denne bredbåndsteknologi. Ser man for eksempel på Region Sjælland, så er udbredelsen kun på 48%, hvorimod den er særdeles højere i Region Syddanmark. Her er dækningen nemlig på hele 72%. Dette kan formentlig skyldes internetudbyderen Ewiis fremmarch i Trekantsområdet.

Vil du vide, hvordan udbredelsen ser ud for de resterende regioner? Så få overblikket her:

  • Region Sjælland: 48%
  • Region Hovedstaden: 63%
  • Region Midtjylland: 69%
  • Region Nordjylland: 70%
  • Region Syddanmark: 72%

Udbyderne af fibernet er desuden mange og for blot at nævne et par stykker, er Waow, Fiba, YouSee, Eniig og Ewii nogle af de mest kendte udbydere på det danske marked, som også har investeret i bredbåndsteknologien.

Hastighed

Hvis man sammenligner de to tidligere nævnte regioner, altså Region Sjælland og -Syddanmark, med henblik på hastigheder, ser man også visse forskelle. Udbredelsen på de høje fibernet-hastigheder er større i Region Syddanmark end i Region Sjælland. Hvis man eksempelvis ser på 500 Mbit/s.-downloadhastigheden, så er dækningen af denne hastighed på 58% i Region Sjælland, hvorimod den i Region Syddanmark er på 75%. Generelt ser man også dette i henhold til lavere hastigheder, men desto lavere hastighederne bliver, desto større er udbredelsen dog også på disse forskellige hastigheder.

Ser man omvendt på uploadhastigheder kan man se en lignende tendens. Tager man eksempelvis udgangspunkt i en uploadhastighed på 100 Mbit/s., får man samme resultat som ved downloadhastighederne, nemlig at dækningen i Region Syddanmark er større på 76%, hvor den modsætning til dette er på 59% i Region Sjælland. Der findes altså på nuværende tidspunkt forskellig dækning af fibernettet geografisk set. Yderligere er hastighederne forskellig fra region til region.

Test din hastighedPrøv vores hastighedstest og se hvor hurtig din uploadhastighed er til vores servere

Fremtiden for fiber

Der er i dagens Danmark, og sågar også resten af verden, stadig et stigende behov for at være i forbindelse med omverdenen, og vi stiller ligeledes flere og flere krav til internettets kapacitet, hvorfor der er behov for både stabiliteten samt hurtige hastigheder.

Fordelene

Det er blandt andet på grund af de mange favorable features ved fibernet, at mange peger på teknologien som værende en af fremtidens bredbåndsteknologier, fordi disse egenskaber har mulighed for at imødekomme de forskellige behov. Som nævnt i den forrige artikel er disse blandt andet de høje og symmetriske hastigheder samt den stabile internetforbindelse.

Flere eksperter peger dertil på, at fibernettet altid har haft en fordel over DSL-teknologierne og COAX, men i takt med at prisen er blevet mere og mere konkurrencedygtig, så skaber dette også en øget trussel for førnævnte bredbåndsteknologier. Man ser nemlig, at i takt med at konkurrencesituationen på fibermarkedet bliver skærpet, vil priserne på teknologien blive presset længere ned – hvilket kommer til at tilgodese forbrugerne.

Ses der på boligefterspørgslen, så er denne også højere for ejendomme, der er tilsluttet fibernettet, grundet fibernettets mange fordelagtige egenskaber. Udover fordelene for borgerne styrker fibernettet også virksomhedernes evne til at imødekomme digitaliseringen, hvilket blandt andet skyldes, at virksomhederne i højere grad kan benytte mulighederne for cloud-computing, videokonferencer og andre datatunge opgaver gennem fibernet.

Sammenlign fiberudbydere hos Samlino på https://www.samlino.dk/bredbaand/fibernet

Investeringer

Igen på baggrund af de flere forskellige fordele og den stigende priskonkurrenceevne for fiberteknologien ser man også mange store investeringer i denne. Dette er både i forhold til udbredelsen af teknologien – endda mere end tidligere – men også i forhold til at øge blandt andet hastighederne. I relation til udbredelsen ser man også, at elselskaber nedgraver rør, som kan bruges til at trække fiberkabler.

Investeringerne kommer blandt andet fra SEAS-NVE og Ewii, som har investeret svimlende summer i udbredelsen af fiberteknologien. De store investeringer har for eksempel resulteret i, at mere end 57.000 husstande i Danmark tilslutter sig fibernettet om året. Yderligere har investeringer i fiberteknologien og udbredelsen af denne også ført til, at Danmark er en af de førende lande, når det kommer til fibernettets udbredelse blandt befolkningen – faktisk er Danmark nummer to sammenlignet med resten af hele EU, hvor blot Letland overgår os.

Hvis disse investeringer fortsætter, vil man formentligt også i stigende grad se forskellige initiativer og udvikling af fiberteknologiens specifikationer.

Fremtidens scenarier

Image

I takt med den stigende digitalisering ser vi, som tidligere nævnt, et øget behov for, at de forskellige enheder er på internettet. Grundet dette peger mange på, at vi vil se en større udbredelse af internetunderstøttede teknologier. Allerede på nuværende tidspunkt er der en række produkter såsom Smart Watches og Google Briller, men vi ser yderligere også en større udbredelse af internetunderstøttede teknologier i bilen samt forbedringer af førnævnte. Disse er dog ikke understøttet af fiberteknologi, men nærmere 4G- og snart 5G-teknologier.

Når dette er sagt, vil man dog sandsynligvis også se en stigning af lignende teknologier, som fungerer i hjemmet, hvor smart house og Internet of Things kommer ind i billedet. Begrebet Internet of Things, eller blot IoT, dækker over, at de forskellige enheder begynder at kommunikere - blandt andet over internettet. Desuden er der tre dele af Internet of Things:

  1. Enheden – dette er de forskellige produkter, som har en mulighed for at indsamle diverse data. Eksempelvis kunne dette være vedrørende lys, varme eller lyd.
  2. Dataoverførsel – dette kan for eksempel være via internettet og nærmere gennem fiberbredbånd, hvis egenskaber gør det muligt at skabe en stabil og hurtig forbindelse, som er nødvendig.
  3. Visualisering – dette er, hvor dataet, som tidligere blev indsamlet, nu bliver behandlet og analyseret på diverse måder for til sidst at blive præsenteret på de forskellige enheder.

Et eksempel på dette kunne være et køleskab, som mangler en specifik vare og giver dig besked over telefonen, en skraldespand som signalerer, at den skal tømmes eller sågar censorer i døren, som kan registrere, hvornår lyset skal slukkes, når døren lukkes eller lignende.

Hvis man vender tilbage til stigningen i udbredelsen af fibernettet, vil man på baggrund af denne muligvis også se eksempelvis diverse trafik-relaterede elementer såsom tavler og lys blive koblet til internettet - eventuelt via fiber.

Der er mange bud på, hvad fremtiden vil bringe! Nogle bud er bedre end andre, men vi ved i sandhed ikke, hvilke idéer der vil spire, og hvilke der ikke vil. Vi håber dog, at du har fået et større indblik i, hvordan fremtiden for fiber ser ud.