Blog
Det mobile netværk har aldrig været hurtigere.
Revolutionen er i gang.
Vi skal ikke kigge langt tilbage i tiden før, at danskernes adgang til mobildata var noget, der var næsten helt uhørt.
Når vi brugte vores mobiltelefoner til internettet, var det ikke kun langsomt, men også utroligt dyrt. Omkring årtusindskiftet skulle man have penge tilovers, hvis man skulle tjekke nyhederne på sin Nokia, hvilket i den tid var lidt af en luksus. Og sikkerhedskopiering af data på mobiltelefonen var uhørt og ukendt.
Hvis man gerne ville have adgang til nogle vigtige papirer fra sit arbejde, så var det mere praktisk at printe dem og tage dem med sig, end at skulle downloade og åbne dem på sin telefon.
Ifølge en Computerworld artikel fra 2003, så skal vi ikke kigge mere end 13 år tilbage, hvor virkeligheden var, at kun 13% af telekommunikationen i Danmark foregik over mobilen. Man kan kun forestille sig, hvor lavt tallet for data forbrug var på samme tid.
Nu forventes det, at 70% af verdensbefolkningen vil have en smartphone ved udgangen af 2020, samt det gennemsnitlige dataforbrug for den almene dansker vil være steget til 3,3 GB.
Dette er også sket i takt med vores transition fra 3g til 5g. Hvad der skal forstås med dette er, hvordan hele Danmarks mobile infrastruktur er blevet meget hurtigere de sidste par år. Hvad der for nogle år siden virkede meget hurtigt, føles nu meget langsomt.
Det er ikke urealistisk at forestille sig folk ville klage, hvis de kun kunne opnå et signal af 3g styrke nu, hvor det ellers var toppen af poppen for få år siden. Dette har faciliteret en lynhurtig udvikling inden for fx apps til smartphones, da man nu kan forvente, at næsten alle har adgang til hurtigt mobilt internet.
Det betyder, at hvor verdenen engang havde en industriel revolution, så er vi nu i godt i gang med at træde ind i en digital revolution.
Hurtigere og hurtigere forbindelser vil omdanne og revolutionere verdenen vi bor i.
Allerede nu er vi trådt ind i en tidsalder hvor dokumenter og videoer kan downloades og synkroniseres på få minutter fra din mobiltelefon, selv langt ude på landet eller dybt nede i en metro.
Men forestil dig en virkelighed, hvor din smartphone eller tablet er let som papir, men hurtig som en supercomputer.
Dette kunne gøres muligt via "streaming".
Streaming er et term brugt om at levere data kontinuerligt. Det betyder, at din smartphones hardware ligger i et skab hos dit teleselskab, som du så har adgang til via din lynhurtige data forbindelse.
På den måde ville din mobiltelefon ikke være andet end en skærm, mens alt det vigtige, såsom selve ”indmaden” og data, lå sikkert gemt væk andetsteds.
Eksempler på denne slags forbindelser eksisterer allerede flere steder. Mange firmaer gemmer alle deres filer på servere, hvorefter deres medarbejdere altid kan have adgang til dem via internettet/skyen.
Det næste store skridt inden for det mobile internet er at bruge streaming til at fjerne alt det tunge fra din telefon.
Hvad der menes med dette er, at i fremtiden vil din smartphone, meget muligt, kun være opbygget af en skærm, en antenne og et batteri. Resten ville ligge lagret i skyen. På den måde kan din smartphone være let som en fjer, men hurtig som intet andet. Dette ville kunne blive gjort igennem streaming, som vil blive forklaret lidt senere. Først vil det dog være værd at nævne, at vi slet ikke har en verdensomspændende internet struktur, der er hurtig nok til at gøre sådan streaming praktisk, endnu. Vi snakker om et system, hvor et sekund er for langsomt.
Uden dette ville der gå mange sekunder, eller endda minutter, før noget ville ske på ens telefon. Selv hvis du havde en solid 100 Mbit forbindelse, så ville det ikke være nok i dag.
Hvis du nogensinde har været et sted med dårlig forbindelse, så har du måske oplevet, hvor lang tid det kan tage at downloade en video.
Forestil dig så, at i stedet for en video, at det så var hele telefonens system der konstant skulle downloades og konstant opdateres. Dette ville være meget frustrerende, da telefonen ville reagere utroligt langsomt på, hvad du gjorde på den.
Netop fordi, dette ville kræve langt flere megabit i sekundet, end hvad vi har til råde i dag.
Men alt dette kan være muligt. hvis vi i fremtiden kan bygge et telefon netværk, der kan levere data på ingen tid. Dette ville betyde, at man ville kunne rykke alt det tunge fra telefonen og op i skyen.
En smag af fremtiden, i dag.
Selvom du ikke endnu kan gøre alt, hvad der er blevet nævnt tidligere, så har vi allerede noget lignende. Nemlig såkaldte "streaming services" - programmer og hjemmesider, hvor du kan hente og bruge data uden at skulle have det på computeren.
Der findes mange sådanne tjenester, der udbyder alt fra musik, TV, film og bøger. Alt dette data hentes ned fra skyen, så det kan bruges på din smartphone eller tablet, men kun midlertidigt.
Sådanne services er kun mulige, fordi vi er trådt ind i en tid, hvor vi hurtigt og pålideligt kan hente en fil over vores telefonnetværk.
Der er mange sådanne services, såsom Spotify, Netflix, Google Music, Apple iTunes og biblioteks appen.
Hos Onlime, tilbydes der også en version af disse cloud services, men i stedet for film og musik streaming-tjenester, så bliver du her hjulpet med at få adgang til dine vigtige filer via nettet, uanset hvor du befinder dig.
Onlime stræber efter at følge udviklingen, så der løbende tilbydes den allerbedste, sikreste og hurtigste oplevelse. Derfor kan du på den måde også få en lille smag på ”fremtiden” – netop ved at få adgang til dine dokumenter og filer lige meget hvor du er, i en fart.
Men hvad med fremtiden? Det ville vel ikke være umuligt at forestille sig en fremtid helt uden papir?
Mange offentlige myndigheder og firmaer har allerede taget store skridt mod fuldstændig at eliminere det. Man skal selvfølgelige passe på med at udråbe en papirløs fremtid, som andre har gjort før, men man er kommet utrolig langt de sidste 10 år.
Hvad fremtiden så bringer kan man kun gætte på, men det kan næsten kun blive utroligt spændende at følge med i.