Onlime hjælper dig

Cloud: Bliv klogere på det

Cloud er et ord som efterhånden er på de flestes læber og ordet er med høj sandsynlighed kommet for at blive.

Vi vil med denne side kaste lys over, hvad denne 'cloud' egentlig er for en størrelse.

Hvad betyder cloud?

Cloud er et engelsk ord og betyder ’sky’ direkte oversat til dansk

I ordet ligger betydningen af en stor del af den digitale verden og udvikling, som er direkte koblet sammen med internettet samt kommunikation og arbejde herover. Skyen er basalt set bare en metafor for at arbejde over internettet – noget som er udviklet eksplosivt de sidste år i kraft af hurtigere internetforbindelser til en bredere del af befolkningen samtidig med, at flere og flere mennesker hver dag bliver koblet på internettet.

Skyen eller ’the cloud’ har sådan set eksisteret i lang tid, men er de seneste år blevet mere anerkendt, som en måde at tale om det at arbejde på tværs af internettet.

Der er i dag tonsvis af måder, som man kan arbejde sammen på og kommunikere over internettet - hvad enten det er e-mails, fildeling, sociale opstartsprojekter (GoMore, AirBNB etc.), videosamtaler eller sociale medier (Facebook, Twitter). Alle er applikationer, som ikke er installeret på din computer, men som bliver eksekveret direkte fra ’skyen’ – f.eks. i en internetbrowser.

cloud
Trustpilot logoImage
 

Hvad betyder cloud computing?

Cloud computing er, når du får leveret software, en service eller en tjenesteydelse via internettet. Du er formodentligt allerede i gang med cloud computing – Facebook, Gmail og andre webmails er eksempler på applikationer, som ikke er installeret på computeren, men som ligger i ’skyen’.

Du skal med andre ord ikke åbne et program på din computer, men tilgår applikationen via en internetbrowser.

Bruger du GoMore til at booke og tilbyde kørsel eller AirBNB til at udleje din bolig, så er du også forbruger af cloud computing. Begge applikationer kan du bruge via internettet uden at have et program installeret på din computer.

For virksomheder er der store fordele at benytte sig af cloud computing og mange benytter i stigende grad ERP og CRM systemer i skyen. Det giver mere fleksibilitet, da det ikke er nødvendigt at have in-house servere og teknologier men, at det hele kan administreres direkte i skyen. Ændringer er live med det samme og for alle relevante medarbejdere.

Som du kan fornemme, er der masser af eksempler på cloud computing, og listen bliver kun længere. Der er en lang række klare fordele ved cloud computing, som du kan læse mere om her.

Og bare for at slå det fast – så er online backup og lagerplads i skyen også cloud computing ☺

Hvad er cloud backup?

Cloud Backup er måden hvorpå, du kan sikre dig imod datatab, hvis uheldet er ude, og computeren går i stykker. Du sikrer dig gennem backup, at du har en ekstra kopi af en fil liggende et andet sted end på din computer – her er skyen ideel, da den er fysisk uafhængig af din computer, dit hus og din lokation i det hele taget. Den sikkerhedskopierede fil vil altid være tilgængelig over internettet, da den ligger i ’skyen’ .

I virkeligheden, så hjælper et backup program dig med at tage en kopi af dine filer og sende dem til datacentre, hvor de bliver bevaret under topsikre faciliteter.

Der er mange udbydere, så inden man går i gang med cloud backup er det vigtigt at undersøge markedet og finde den udbyder, som både har den rette kapacitet samt troværdighed til at bevare ens dyrebare filer.

Hos Onlime er der en lang række fordele i forhold til f.eks. Dropbox og mange andre udbydere af cloud backup. Dem kan du læse mere om her.

Læs ogsåOnlime giver årtiets computerråd 2010-2020
 
 

Hvad er cloud storage?

Cloud storage er i familie med cloud backup, men hvor backup er automatisk og kører i baggrunden, er storage mere ment som opbevaring af data permanent i skyen. Det kan sammenlignes lidt med en ekstern harddisk eller et usb-stik, hvor du lægger filer og mapper over for at opbevare dem permanent.

Den helt klare fordel ved cloud storage er, at du har ubegrænset plads i skyen til rådighed modsat en fysisk ekstern harddisk, som er begrænset i kapacitet. Derudover er der endnu engang ikke nogen fysisk risiko ved at opbevare data i skyen – den eksterne harddisk kan gå i stykker eller blive stjålet, som din computer kan - og så er du lige vidt.
Cloud storage og cloud backup sikrer dine data, når computeren går i stykker, din telefon ryger med i vaskemaskinen, eller hvis enhederne bliver stjålet.

Fleksibilitet er også et nøgleord, når du skal vælge den bedste cloud storage. Når du har dine data i skyen, så har du adgang til dem, uanset hvor du er i verden, hvilken computer du bruger eller, om du har brug for filer på farten på din smartphone.

Eneste mén er, at du skal have internet på din enhed – men internet er efterhånden en ressource som er lige så udbredt som strøm og vand.

Hvilke fordele er der ved cloud computing?

Når du bruger software, tjenester eller egne services via internettet, så er du allerede i gang med cloud computing – alt foregår direkte gennem din internetforbindelse, og du behøver ikke at have tunge programmer, som både fylder og sløver din computer.

Det er en af de største fordele.

Udviklingen går hurtigere og hurtigere, og det er snart en undtagelse, at du har installeret programmer og apps på dine enheder. Tidligere tunge computerprogrammer som f.eks. Photoshop bliver også på flere punkter assisteret direkte i skyen, så du kan benytte programmet med større fleksibilitet end før.

Et eksemplet på f.eks. billedredigering som bliver udliciteret til skyen er, når du uploadet et nyt profilbillede til Facebook – så har du et væld af muligheder for redigering. Du behøver ikke længere at redigere billedet lokalt på din computer inden upload.

billedredigering i skyen

Sikkerheden ved cloud computing

I tillæg til denne fleksibilitet, så er sikkerheden i højsædet. Så snart, at du har dit arbejde et andet sted end på din computer, så har du adgang til bedre og større sikkerhedsfaciliteter end din egen computer. Dermed bliver computeren mere eller mindre blot det stykke værktøj, som du bruger til at administrere dine data, som ligger i skyen. Hvis computeren svigter, så er dit arbejde gemt i skyen, og du kan få det igen, så snart du får en ny computer i hænderne.

Det gør det meget nemmere at skifte computer og giver større ro og færre bekymringer.


Sammenligning

Ubegrænset plads og dansk kundeservice er bare starten..

dropbox alternativ

Onlime vs. Dropbox

icloud alternativ

Onlime vs. iCloud

amazon drive alternativ

Onlime vs. AmazonDrive

 

Forskelle på cloud løsninger

Markedet for cloud løsninger er i rivende udvikling, så det er helt naturligt, at der er rigtig mange udbydere derude. Og som med alt andet, så er der forskel på, hvem man vælger. De største og mest kendte brands bruger aggressiv markedsføring og er det umiddelbare nemmeste valg for mange forbrugere – men man skal ikke altid gå efter det første, man ser.

onlime versus dropbox

Hos Onlime går vi rigtig meget op i, at man skal vælge den rigtige udbyder. Man skal være opmærksom på de forskelle, som der er, både når det kommer til fysisk placering af virksomheden og dens datacentre, hastigheden på software samt overførsler og sikkerheden – også når det kommer til privatliv. Der er nemlig væsentlige forskelle, når det kommer til bl.a. lovgivning alt efter hvilket land, som din udbyder ligger placeret i.

Mange cloud udbydere holder til i USA..

..og det er ikke umiddelbart en fordel - især når det kommer til privatlivspolitik. I USA er der meget lempelig lovgivning, når det kommer til at beskytte kunders privatliv og data, som de har liggende på amerikanske servere. Det er derfor, at du vil være meget bedre tjent med at have en udbyder uden for USA's grænser. Hos Onlime er vores servere placeret i Norge – og det er ikke tilfældigt.

Norge har en af verdens strengest lovgivninger, når det kommer til databeskyttelse. Myndigheder eller andre instanser kan f.eks. ikke bare komme vandrende ind i datacentrene og udtrække data fra vores kunders konti – det kan de i USA. I Norge skal de have en dommerkendelse fra en norsk domstol, før de må noget som helst.

Geografien er også mod de amerikanske firmaer - både hastighedsmæssigt og kommunikationsmæssigt.

Brødtekst