Beskyt dig selv med stærke adgangskoder

Levi RauffViden

Stærke adgangskoder
en stærk adgangskode er vigtig

Vi bruger i dag internettet til så mange ting, at vi til tider glemmer, hvor vigtigt det er at beskytte sig mod cyberkriminalitet.

Mange ting foregår i dag online så som netbank, e-handel, søgninger, brevudveksling (e-mail, eboks) og det kan være en katastrofe for den enkelte, hvis disse informationer falder i de forkerte hænder.

Næsten 50.000 danskere bliver årligt udsat for identitetstyveri, skriver DR. Identitetstyveri er når en kriminel skaffer sig adgang til dine fortrolige og personlige oplysninger, som efterfølgende bliver brugt til f.eks. at købe varer og ydelser på nettet i dit navn – eller det der er værre som at stjæle penge fra din bankkonto og udnytte din identitet yderligere.

Test din hastighedPrøv vores hastighedstest og se hvor hurtig din uploadhastighed er til vores servere

Guide til en stærk adgangskode

En stærk adgangskode er den første gode beskyttelse mod cyberkriminalitet. Derfor er det vigtigt at have flere stærke adgangskoder til hver af dine vigtige konti. En god idé er ligeledes at opdatere adgangskoderne med jævne mellemrum.

Herunder er en vejledning til, hvordan du laver stærke adgangskoder.

#1 - Brug ikke samme adgangskode flere steder

Den første måde, hvorpå man kan sikre sig mod hackerforsøg på sine konti er at have forskellige adgangskoder til hver enkel konti.

Du ville heller aldrig have den samme nøgle til din bil, dit hus, pengeskabet osv. 

Undgå derfor at bruge den samme adgangskode til din netbank som til et nyhedsbrev, som du følger på nettet. Du tænker sikkert, at det virker upraktisk – men hellere mindske risikoen og så være på den sikre side.

#2 - Lav stærke adgangskoder

En stærk adgangskode er lang og består af både bogstaver, tal og symboler. Des længere en adgangskode er, des sværere er den at knække. Ikke med det sagt, at en lang adgangskode ikke kan knækkes – men man kan gøre processen langsommelig og forhåbentlig ugidelig for svindlere og uvedkommende personer.

  • En blanding af både tal, symboler samt STORE og små bogstaver skaber en stærk adgangskode.
  • Undgå at bruge talrækker (f.eks. ’5678’), ord (f.eks. ’adgangskode’) og andre offentlige tilgængelige oplysninger som telefonnumre og din adresse, da det ikke er særligt originalt og dermed ikke ret sikkert.

#3 - Tips til at huske adgangskoder

For at det skal være lidt nemmere at huske sine stærke adgangskoder, kan man tage udgangspunkt i en sætning, som man kan huske. Hvis du har behov for en stærk adgangskode til din backup-konto, kan du starte med:
"Mine to kollegaer Julie og Klaus tager backup 2 gange om dagen".

Sætningen kan omformuleres til ’m2kJ&Ktb2gd’ – hvilket vil udgøre en stærk adgangskode. Denne proces kan du lave for alle dine konti – men lad være med at bruge eksemplet her.

Hvis du uheldigvis skulle gå hen at glemme din adgangskode til en konto, så vil du fra de fleste tjenester kunne få tilsendt en e-mail til din e-mailadresse, hvorfra du kan nulstille og oprette en ny adgangskode. Derfor er det også vigtigt at huske at holde e-mailadressen, som er knyttet til den enkelte konto, opdateret.

#4 - Brug en password-manager

Hvis du har mange adgangskoder, så kan en rigtig god idé være at investere i en password-manager. På den måde kan du samlet alle dine adgangskoder ét sted og for fremtiden ikke have nød af at huske dem alle sammen. En password-manager koster ikke specielt meget og er i manges øjne alle pengene værd.

Læs mere password-managerLæs vores store artikel om password-manageren 1password

#5 - Husk antivirus - og sund fornuft

En stærk adgangskode er vigtig, da den udgøre den direkte beskyttelse til dine online-konti. Men desværre er der flere måder, hvorpå cyberkriminelle kan skaffe sig adgang til dine personlige oplysninger.

Derfor anbefaler vi, udover en stærk adgangskode, at du også bruger et antivirus – og internetbeskyttelsessoftware. Det styrker din computers immunforsvar og afværger angreb og virus. Computerworld har i år 2016 kåret de bedste antivirusprogrammer - klik og læs mere.

Vores sidste og bedste tip er, at hvis noget ser for godt ud til at være sandt, så det er nok også tilfældet. Tjek derfor altid en ekstra gang, inden du klikker, at linket eller websiden du vil besøge, ser oprigtig og troværdig ud.

Læs ogsåRansomware - vor tids største sikkerhedstrussel

Falske e-mail fra Skat har i flere år floreret rundt på nettet - du kan altid spotte dem, ved at tjekke linket de henviser til, eller afsenderadressen. Står der ikke de officielle oplysninger fra Skat's hjemmeside, er det bedrag.