Øget sikkerhed med 2-faktor login

Sikkerheden, når du benytter dig af online services, er meget vigtig i dag.

Øget sikkerhed med 2-faktor login
Image
Mathias Ditlev
juli 24, 2017

Der er meget tale om brud på sikkerheden i nyhederne i dag, og der er næsten dagligt nye indlæg om hackerangreb på diverse firmaer. Selv store firmaer som Maersk og Saint-Gobain har været udsat for ødelæggende hacker angreb.

Med andre ord, så burde sikkerheden hos både firmaer og privatpersoner være i højsæde. Ved at vi bliver mere og mere digitaliseret, og al kommunikation med det offentlige efterhånden foregår via internettet, er det også meget vigtigt, at sikkerheden er i orden, så man ikke får sig en grim overraskelse.

Det er meget vigtigt at have en stærk adgangskode, men der er flere tiltag i dag, som sikrer dig endnu bedre imod de gener, som hackere og andre ondsindede personer forårsager, hvis sikkerheden ikke er i top.

nemid

Tiltag til login, som sikrer din online færden

2-faktor login er et af disse tiltag, der gør, at din kontakt med omverdenen bliver mere sikker. Det kan godt begyndelsesvis virke lidt anstrengende, at du ikke kun skal huske et kodeord, men også have din telefon eller dit Nem-ID kort ved hånden, når du logger ind på f.eks. netbanken.

Nem-ID er en 2-faktor login, der gør at du er bedre sikret imod angreb, når du logger ind på netbanken eller hos det offentlige. Ved først at indtaste dit brugernavn og kodeord, får du så adgang til næste skridt, hvor du skal indtaste et 6-cifret tal fra dit Nem-ID kort eller fra en nøgleviser, som er et supplement til dit nøglekort.

Denne form for ekstra sikkerhed, når man logger på en tjeneste bliver efterhånden brugt mange steder. En af de første til at tage 2-faktor login i brug var Googles Gmail. Denne type 2-faktor login er lidt anderledes end hos Nem-ID, idet du kan installerer en app på din telefon, Google Autentificering, som generere den 6-cifrede kode, du skal bruge for at logge ind. Du kan også modtage koden per SMS, hvis du ikke ønsker at have yderligere apps installeret på din telefon eller tablet.

Benytter du en app til at generere koden, så skal du, når du har installeret appen, slå 2-faktor login til på din konto, og så skal du enten scanne en stregkode eller indtaste en kode for at registrere f.eks. din Gmail konto i appen. Derefter vil du så have adgang til den kode du skal bruge, når du har din telefon ved hånden.

I Gmail kan du også printe et sæt nød-koder, som du kan have liggende i tilfælde af, at din telefon bliver stjålet eller går i stykker. Så kan du stadig logge ind på din Gmail med 2-faktor login.

Fælles for disse metoder er, at adgangen til den enkelte digitale tjeneste er sikret ved en tredje verifikationskanal, som fysisk set skal være til stede ved dig personligt, når du logger på.
touch id ios

2-faktor login udbredes

Der er efterhånden flere og flere online programmer, der benytter sig af 2-faktor login. Har du f.eks. en Microsoft konto, så kan du også her sætte en 2-faktor login op.

Microsoft har sin egen autentificerings app, som du bliver nødt til at installere på din telefon også. Den fungerer lidt anderledes end Googles autentificerings app, idet den sender en besked til din telefon om at give adgang, som du så skal bekræfte fra telefonen.

De fleste programmer, der benytter sig af 2-faktor login, kan bruge Googles autentificerings app. Efter at have installeret autentificerings appen på din telefon, slår du 2-faktor login til på det relevante program, og tilføjer det til din autentificerings app, og så er du allerede bedre sikret.

En anden model for et 2-faktor login er med kodeord og fingeraftryk. Nogle nyere telefoner i dag har muligheden for at låse telefonen med fingeraftryk aflæsning, hvilket vil sige, at du kun kan låse telefonen op ved at stryge en finger hen over fingeraftrykslæseren.

Dog kan det ikke betegnes som 2-faktor login, hvis du kun skal benyttet fingeraftryk. Der skal således være to typer login for at det hedder 2-faktor login.

En stærk adgangkode er stadig vigtig

Selv om du bruger 2-faktor login, så er det stadig vigtigt at have en stærk adgangskode, der ikke er nem at bryde. Med andre ord, det må ikke være dit barns navn eller din hunds fødselsdag.

Et stærkt adgangskode skal helst være på mindst 8 tegn bestående af både bogstaver, tal og specialtegn – og det må helst ikke give mening. Da sådanne kodeord kan være svære at huske udenad, og det ikke er tilrådeligt at have sine kodeord skrevet ned på en lap papir, så kan det være en rigtig god ide at få et program, der husker dine kodeord for dig.

Et sådant program er naturligvis også låst med et kodeord, men så skal du kun huske ét kodeord for at have adgang til alle dine kodeord.

2-faktor login hos Onlime

Har du din backup hos Onlime og ønsker du at sikre dine data i skyen endnu bedre, kan du aktivere 2-faktor login på din konto således:

1. Log på Jottaclouds hjemmeside
2. Gå til Indstillinger – Sikkerhed
3. Aktiver 2-faktor autentificering.

Nu får du sendt en 6-cifret engangskode via SMS hver gang, du logger på Jottacloud. Dette gælder både PC, Mac og mobile apps.

Vi håber, at du er blevet klogere på 2-faktor login. Har du spørgsmål til 2-faktor login, er du altid velkommen til at kontakte os.