VPN – Beskyt dig selv, når du bruger internettet

Hackerbeskyttelse af personlige informationer

VPN – Beskyt dig selv, når du bruger internettet
Image
Mathias Ditlev
marts 16, 2017

VPN er en forkortelse for "Virtual Private Network", og det bruges blandt andet til at beskytte din identitet på nettet. Det er en yderst effektiv måde at beskytte din forbindelse på, da en VPN forbindelse er så stærkt krypteret, at den stort set ikke kan brydes udefra.

En sikker internetforbindelse - hvad vil det sige?

Mange mennesker er ikke klar over, at deres færden på nettet faktisk er åbent for alle der bare har en smule forstand på at opsnappe informationer. Og selv om man ikke har noget at skjule, så kan det være en fordel at kunne beskytte sig imod den form for interesse.

I den milde ende kan du finde sådan noget som f.eks. Facebook. Mange vil nok have bemærket, at så snart man har været inde på en side for f.eks. at kigge på sko eller bøger eller noget i den retning, så er det ligesom om Facebook kan læse ens tanker, og dermed viser reklamer for netop den slags varer.

Selv om det måske ikke virker særligt truende, så giver det dog et billede af, hvad nettet er i stand til, når det kommer til at opfange og videregive informationer.

I den mere alvorlige ende er de ekstremt voldsomme ransomware-angreb på både firmaer og private. Ransomeware-angreb er angreb fra hackere, der ved at opsnappe din IP-adresse får adgang til din computer og dermed kan de installere software, som krypterer dine data og gør dem ulæselige for dig, hvorpå de så vil afkræve dig penge for at du får dine data tilbage. Problemet er så bare, at man i mange tilfælde aldrig får sine data igen og har spildt mange penge på ingenting.

Disse hackere kan opsnappe din IP-adresse næsten hvor som helst du færdes på nettet, hvis du ikke er beskyttet eller de sider du besøger ikke er det. Det er bl.a. sådan noget, som en VPN-forbindelse kan forhindre.

Bør jeg bruge en VPN-forbindelse?

Hvor stort behovet for en VPN-forbindelse er, er naturligvis individuel. Bruger du nettet mest til lige at kigge efter noget information og så ikke meget mere, så kan du godt nøjes med at være beskyttet af et antivirusprogram og en firewall.

I samme øjeblik du begynder at bruge personlige detaljer, så som kreditkort, telefonnummer og så videre, så er det at sikkerheden bør forøges.

Det siges, at der er et angreb på private computere hvert 10 sekund, ifølge Kaspersky Lab, som er et russisk IT-sikkerhedsfirma, og det er ret voldsomt. Det er en af de ting du stort set ville kunne undgå ved at bruge en VPN, fordi VPN-forbindelsen skjuler din identitet, dermed sagt din IP-adresse, og det gør dig anonym på nettet.

Det svarer lidt til at du vælger at have et hemmeligt nummer til telefonen. Det skjuler dig og din færden på nettet, og forhindre at andre kan ’følge efter dig hjem’, og dermed udsætte dig og dine data for den reelle fare, som IT-kriminelle udgør i dag.

Hvordan virker en VPN-forbindelse?

Du kan forestille dig, at du forbinder din computer via et usb-kabel til en anden computer og overfører informationer på den måde, samtidig med at både din wi-fi forbindelse og eventuelt bluetooth forbindelse er afbrudt. Dette gør, at ingen andre end de to computere, der er forbundet med kablet, kan benytte sig af forbindelsen. Du kan altså være helt sikker på, at ingen andre kan se hvad den ene computer sender til den anden.

Forbindelsen mellem de to computere svarer til at bruge et VPN-program (eller app) til at forbinde til en VPN-udbyder. Din computer skaber dermed en virtuel tunnel til udbyderens netværk. Denne tunnel er stærkt krypteret, hvilket vil sige at de data du sender bliver omskrevet, så de stort set bliver ulæselige og dermed ubrugelige for uvedkommende. Det gør, at det er umuligt at spore dine data til deres udgangspunkt.

VPN-krypteringen er så stærk, at selv militæret og internationale efterretningstjenester benytter sig af det, for at sikre deres data på den bedst mulige måde.

I teorien kan man sige, at udgangspunktet for din færden på nettet bliver flyttet fra din computer og ud på VPN-udbyderens server. Så hvis nogen opsnapper IP-adressen du bruger, så er det VPN-servers IP-adresse de får og aldrig din. Hvis du altså forbinder til en server i USA, og fysisk sidder i Danmark, så ser det ud som om du er logget på nettet i USA.

Betalingskort

Skal man betale for VPN?

Du kan godt få gratis VPN-forbindelser, men de er som regel forbundet med en begrænsning på hvor meget data du kan hente og sende. Og værner man om sin sikkerhed og anonymitet på nettet, så er det bestemt en god ide at vælge en VPN. Derfor kan det være en ide at afprøve en af de gratis løsninger først, så du kan se hvordan det virker i praksis.

Og når du så først har vænnet dig til den øgede sikkerhed en VPN-forbindelse giver dig, så vil du nok være åben for at betale for den.

Og så er der jo lige den detalje, at gratis VPN nok ikke er så sikker endda.

Nogle udbydere tilbyder en gratis version med begrænsninger for at give dig, som potentiel kunde, en smagsprøve, men du skal være forsigtig med udbydere, der lover frie gratis forbindelser.

Det kan dreje sig om noget så uskyldigt som at de viser reklamer på deres side, men det kan også være at de videregiver informationer om din færden på nettet, og det er jo lige det du vil undgå med en VPN. Derfor er en betalt forbindelse at foretrække.

Der er god grund til at betale for en VPN tjeneste, og det behøver ikke være dyrt.

Image

Hvad bruger man en VPN-forbindelse til udover at beskytte sig?

En populær måde at bruge en VPN-forbindelse på er til at få adgang til regions-bestemt data. F.eks. så er der visse videoer man ikke kan tilgå, fordi de er begrænset til f.eks. USA på grund af copyright og deslige. Bruger du en VPN, så kan du logge på en server i USA, som så giver indtrykket af at du tilgår videoen fra USA, og du kan dermed se den. Det samme gælder f.eks. Netflix i USA, som har et langt større udbud end i Danmark.

En VPN-forbindelse gør det altså muligt at surfe på nettet anonymt og uden censur. Hvad end din indgangsvinkel er til at ville undgå indblanding i dine internet-vaner, så er en VPN en god løsning.

Bruger du din bærbare på hoteller eller netcafeer, så er en VPN forbindelse også en god ide, da den beskytter dig og dine data fra uvedkommendes indblanding. Bruger du en offentlig wifi-forbindelse, og logger på en VPN-forbindelse, så sikrer du dig også.

En VPN kan også bruges hvis du benytter et netværk som er begrænset, f.eks. på arbejdet eller på en skole. Ved at logge ind på VPN-forbindelsen, får du adgang til hele nettet uden censur.

Hovedsageligt er brugen af en VPN med til at sikre dit privatliv og dine data. Det er meget oppe i tiden at man skal værne om sin identitet, da hackere kan benytte sig af wifi-forbindelser til at opsnappe kodeord, netbank informationer og andre følsomme informationer om dig og dit liv, som du måske ikke er interesseret i at dele med folk som vil benytte dette imod dig.

Hvad kræver det at sætte en VPN-forbindelse op?

De fleste seriøse VPN-udbydere har apps, der er lige til at bruge. Man henter simpelthen programmet, enten før eller efter man har betalt for det, installere det på sin computer og logger på nettet. Nogle apps giver muligheden for at logge på automatisk næste gang du tænder for din computer. Det er en smagssag om du vil have den tændt hele tiden eller kun når du surfer på nettet.

Alt i alt skal du vælge en VPN, hvis du værner om din anonymitet og sikkerhed på nettet. Du kan komme ud for at blive afvist på visse sider, hvis siden opdager at du bruger en VPN-forbindelse, men så kan man jo også spørge sig selv, om man overhovedet vil ind på sådan en side, hvis de insisterer på at vide hvem du er. Det burde jo i og for sig være op til dig om du vil identificere dig selv eller ej.

Så vælg en VPN for din egen sikkerheds skyld. Så kan du nemlig surfe i fred.