jottacloud

Sikkerhedskopi
i skyen


Mist aldrig dine filer
Ubegrænset plads
TIlgå dine filer fra andre enheder


Gratis 5GB plads for altid.
Opgrader når du vil til ubegrænset plads 770,-/år.

Se hvordan en mappe tilføjes til backup. Sådan sikkerhedskopieres indholdet nemt online.

Hvordan fungerer en sikkerhedskopi?

Når du skal sikkerhedskopiere, så fungerer det i praksis på den måde, at du tager en kopi af en fil. Den kopi bliver derefter lagt et sikkert sted – det kan enten være på et USB-stik, en ekstern harddisk eller et fjernt sted så som online backup eller egen server.
Før i tiden var det at tage sikkerhedskopi af sine data en langvarig og til tider besværlig process.

I dag er vilkårene noget anderledes.

Bedre teknologi og hurtigere hastigheder gør det meget nemmere at sikkerhedskopiere sine filer online. Overførselshastigheden og indekseringen af filer, som skal sikkerhedskopieres er simpelthen bare meget skarpere og bedre. Samtidigt har du med online backup mulighed for at gendanne filer fra hvor som helst, der er internet. Dette gør det endnu nemmere at have adgang til sine filer hurtigt, og lige, når man skal bruge dem.

Sikkerhedskopiering i dag er automatisk og 100-gange hurtigere end før i tiden.

For blot 5 år siden skulle man bruge et backup program til at tage backup af en computer, og her var den hurtigste og sikreste måde at gøre det manuelt med en ekstern harddisk. Det var tidskrævende og ikke 100% sikkert – forstået på den måde, at en almindelige ekstern harddisk til trods for robusthed stadig er mekanisk og derved kan fejle.

En automatisk backup er i dag den sikkerhedskopiering, som fungerer bedst. Du slipper for at tænke over, at dine filer er sikret. Når den automatiske sikkerhedskopiering oveni købet er i skyen, så er du dækket rigtig godt ind.

✓ Du kan synkronisere filer mellem PC, Mac, iOS & Android tablets.

Hvad kan jeg tage sikkerhedskopi af?

filtyper som man kan tage sikkerhedskopiering af

Du kan sikkerhedskopiere næsten alle digitale filer, som du har på din computer. Billedfiler, videofiler, psd-filer, dokumenter, regneark osv. Listen er lang, men det vigtigste er at vide, at du kan sikkerhedskopiere de filer, som betyder noget for dig. Fotoalbummet fra sommerferien, de vigtige dokumenter og regnearkene med regnskaber eller studieopgaver.

Tag sikkerhedskopi af Skrivebordet – den måske vigtigste mappe for mange?

Så er du sikker på, at når du rydder op på skrivebordet, så vil du senere kunne gendanne en slettet fil, hvis den skulle ryge i oprydningen.

Custom Headline

Hvad er den bedste metode?

En sikkerhedskopiering skal være sikker. Meget sikker. Faktisk skal den være så sikker som mulig med de bedste foranstaltninger, der findes, hvis man skal føle, at filer man har sikkerhedskopi af er beskyttet bedst muligt. Denne form for sikkerhed får man ikke, når man tager sin sikkerhedskopi på en ekstern harddisk eller et USB-stik. Man får den heller ikke ved at have sin sikkerhedskopi på en NAS i hjemmet, eller ved at have en hjemmeserver.

Den bedste sikkerhedskopiering får man ved at gemme sin sikkerhedskopi ud af huset – via internettet “i skyen”.

Man skal selvfølgelig have en internetforbindelse for at komme i kontakt med sin sikkerhedskopi, men internettet er efterhånden en så integreret del af vores liv, at dette ikke er noget problem. Ligger sikkerhedskopien i skyen, er ens filer altid sikret og tilgængelige, når man har brug for dem.

Ved at sikkerhedskopiere til “skyen”, kan man drage fordel af specialbyggede bygningsfaciliteter, som omfatter alt fra:

– Elektromagnetisk beskyttelse,
– Brandsikring,
– Specialbyggede nødstrømsforsyninger,
– HVAC køling,
– Garanterer en 99,99% up-time.

Hvad er vigtigst for dig?

Vælg emne og se hvad vi kan gøre for dig

TILMELD GRATIS
 

Tilmeld gratis
Gratis 5GB plads for altid.
Opgrader når du vil til ubegrænset plads 649,-/år.

 

Jottacloud photos hos Onlime sikrer alle dine billeder og videoer

Backup & organisering af dine minder


Dine billeder sikret og samlet ét sted. Smartphone, tablet og computer.


Tilmeld dig og få sikret alle dine billeder og videoer.
Uanset om de er på din telefon, tablet, eller computer, er de alle sikret og organiseret ét sted.

Se mere >

ekstern harddisk

Er der forskel på backup metoder?

Ja, det er der. En af forskellene ligger i hvor sikkerhedskopien fysisk er opbevaret, og det har direkte indflydelse på, hvor sikker den er. En digital sikkerhedskopi kan opbevares på forskellige medier så som en ekstern harddisk, USB-stik, CD/DVD og selvfølgelig i skyen.

Gamle måder at sikre sine data på er de lokale medier som eksterne harddiske mm. men med nye måder at sikkerhedskopiere på er forskellen og sikkerheden så meget større, at de gamle måder ikke længere kan betale sig. Priserne på online sikkerhedskopiering er så tilpas langt nede, at man kan få ubegrænset plads for det samme som en ekstern harddisk koster.

rollercoaster

Bør jeg tage backup?

En sikkerhedskopi kan forhindre, at du mister dine dokumenter, billeder og filer på din computer, hvis der sker noget med den. Hvis din computer kommer ud for et uheld, bliver stjålet eller på anden vis bliver ukampdygtigt, og du ikke kan få fat i dine filer på computeren, så kan du genskabe dem fra en sikkerhedskopi.

Man skal se sikkerhedskopiering som en form for forsikring i forhold til ens data og filer, og derfor bør man have den. Hvis man ikke har den, kan man ikke genskabe sine filer, hvis det er nødvendigt.

En sikkerhedskopi er en forsikring til dine filer.
sikkerhed

Hvor mange sikkerhedskopier, bør man have?

Det er altid godt at spille på flere heste, når det gælder om at sikre sine filer. Udover at have selve filerne på sin computer, skal man også have dem et andet sted og alt efter hvor meget arbejde, man vil lægge i det, er det at foretrække at have en kopi mindst 3 forskellige steder.

Én kopi på computeren, én lokalt i huset (f.eks. en ekstern harddisk mm.) og én uden for huset – f.eks. en online backup.

Der er dog flere og flere, som nøjes med den backup, som er placeret uden for huset. Dette skyldes, at det er blevet meget nemmere og hurtigere at foretage denne form for backup i og med, at internethastighederne er blevet markant hurtigere de seneste par år.

 

Hvad med sikkerheden?

Der er mange forskellige grader af sikkerhed, når du skal sikre dine filer og data. Princippet i, at du tager en kopi af din data og lægger den et andet sted end din computer, er dog generel for de fleste slags sikkerhedskopier.

Det er mediet og lokationen, samt fysiske og digitale sikkerhedsforanstaltninger, af de kopierede data, som bestemmer, hvor sikkert opbevaret den er. Med lokationen menes der medier eller steder, som kan opbevare digitale filer så som en ekstern harddisk, et USB-stik, en CD, en server eller lignende.

Den mest almindelige slags sikkerhedskopiering har i mange år foregået på eksterne harddiske og flytbare medier. Men med udbredelsen af hurtig internet som fiberbredbånd og internetteknologier med lysledninger, er sikkerhedskopieringen gennem online backup blevet det foretrukne valg. Det er nemlig det sikreste.

Sikkerhedskopieringen gennem online backup blevet det foretrukne valg. Det er nemlig det sikreste.

Udover at sikkerhedskopiering i skyen tilbyder opbevaring af data i specialdesignede bygningsfaciliteter, så er sikkerheden ved selve overførslen også svært uigennemtrængelig. Det er den, ved at forbindelsen mellem eks. en computer og en webside eller online backup tjeneste, er krypteret.

Den type kryptering, der ofte bruges til særlig sikre forbindelser, er 256-bit AES og SSL kryptering. Med denne kryptering er det praktisk talt umuligt for udefrakommende at se, hvad der bliver overført. Samme slags kryptering bliver brugt i militæret og til at beskytte de mest følsomme oplysninger i verden.

Men er det lige meget hvor den online backup opbevares? Nej – det forklarer vi mere om længere nede her.

Læs mere om SSL kryptering her.

Læs mere om AES kryptering her (engelsk tekst).

Kan en sikkerhedskopi hackes?

En sikkerhedskopi på eks. en ekstern harddisk er sårbar overfor hackerangreb, hvis den er tilkoblet din computer. Inficeres din computer med virus, kan denne få adgang til dine filer.

Dog kan filer på ens harddisk krypteres, men er filerne ikke opbevaret andet steds, som ved en online backup, er den samlede sikkerhed stadig ikke stor.

En sikkerhedskopi i et moderne datacenter er i høj grad sikret mod hackerangreb. Desværre er der ingen computer-systemer, som er helt sikret mod angreb. Med det sagt så er noget af det det vigtigste i forsvaret mod at blive hacket at have stærke adgangskoder til de konti, man benytter online.

En stærk adgangskode kan sikre én rigtig meget, hvis en computer skulle komme i de forkerte hænder eller, hvis ens computer bliver udsat for et hackerangreb.

Læs mere om, hvordan du laver en stærk adgangskode.


 

Hvor placeres en sikkerhedskopi?

Der er overordnet set to steder, hvor en sikkerhedskopi kan være placeret. Enten er den lokalt inden for huset 4 mure og befinder sig på en ekstern harddisk eller et andet flytbart medie – eller også er den placeret uden for huset. I sidste tilfælde vil den være placeret på en fjernserver i en eller flere specialdesignede bygninger til opbevaring af digital data.

Mange sikkerhedskopier er placeret i USA – f.eks. iCloud, Google Drev, Carbonite osv.

Hos mange udbydere af sikkerhedskopiering uden for hjemmet, som f.eks. iCloudeller Carbonite, er sikkerhedskopien placeret i USA. Der er dog en række ting, som man bør være opmærksom på, når man opbevare sine data i USA – f.eks. er muligheden for at regeringer kan få adgang til konti og data bekymrende og selve overførselshastighederne, til den anden side af Atlanten, vil være langsommere, end hvis sikkerhedskopien er placeret i eller tæt på Danmark.


Onlime samarbejder med Jottacloud, og her er data opbevaret i Oslo, Norge. Her er der verdens måske mest strikse lovgivning hvad angår privatlivspolitik i forhold til dataopbevaring. Det er derfor godt alternativ til de frembrusende amerikanske firmaer. Og så er hastigheden til Oslo fremragende.

Norge har en af verdens mest strikse lovgivninger, når det kommer til privatlivspolitik.

Der er forskel på backup i USA og Europa

Ja, der er en forskel på, om du placerer din sikkerhedskopi i enten USA eller Europa.

Rent hastighedsmæssigt vil du kunne uploade data og filer hurtigere til datacentre tættere på dig, end datacentre som står på den anden side af Atlanten.

Der er forskel på lovgivningen om datasikkerhed og privatlivspolitik rundt omkring i verden. Norge har f.eks. en af verdens strengeste lovgivninger i forhold til hvad angår datasikkerhed.

Læs mere om global datasikkerhed i de enkelte lande her.

Hos Onlime kan vi med Jottacloud i Norge sikre en markant hurtigere hastighed end f.eks. Dropbox i USA.
sikkerhedskopi i skyen

Hvem tilbyder online backup?

Der er mange udbydere af sikkerhedskopiering rundt omkring i verden, og det er efterhånden en jungle at skulle finde rundt i de forskellige løsninger. De fleste er lokaliseret i USA, og mange af dem er blandt de mest kendte brands herhjemme.

I takt med, at flere af os har fået smartphones og tablets over de seneste år, laver vi flere filer fordi vi eks. tager flere billeder, når vi har et kamera i lommen.

Vi forventer også, at vi kan tilgå filer og information bare vi har internet. Derfor er virksomheder som Apple og Google samt Microsoft begyndt at udbyde sikkerhedskopiering og online lagring på tværs af deres forskellige enheder.

Dog er der flere restriktioner ved at benytte disse store udbydere. Hos Apple er tjenesten f.eks. begrænset til deres computere og mobile enheder.

Hos Google kan man også være betænksom, da man får mest ud af tjenesten, hvis man benytter deres eksisterende produkter og tjenester. Der findes alternativer til sikkerhedskopiering som SugarSync og Box.com. Dog opbevarer disse stadig data i USA.

Derfor anbefaler vi norske Jottacloud, som vi tilbyder hos Onlime, da du kan bruge det på de mest populære typer computere og enheder, men også får mange funktioner og den måske bedste sikkerhed.

Mange virksomheder benytter ofte det hosting-selskab, som driver virksomhedens hjemmeside til også at klare backup. Mange af disse hosting-selskaber er dyre for mindre virksomheder og slet ikke relevant for private. Dog kan sikkerhedskopiering hos et hosting-selskab være ideelt for mellem og store virksomheder, da sikkerhedskopieringen kan integreres dybere ind i virksomhedens it-systemer, og tage backup af disse.

Kan man tage sikkerhedskopi af en iPhone eller en Android smartphone?

Lige som man kan sikkerhedskopiere en computer, så kan man også sikkerhedskopiere en smartphone – hvad enten det er en iPhone, en Windows phone eller en Android smartphone. Man kan sikkerhedskopiere data fra sin smartphone så som kontakter, billeder, videoer eller beskeder.

Måden hvorpå man sikkerhedskopiere sin smartphone er, at man installerer et app som automatisk sender billeder eller videoer, taget på telefonen, til din backup. Disse filer bliver samlet i en separat backup ligestillet med dem, man har af computere.

Se eksempel på hvordan sikkerhedskopiering af en iPhone fungerer.

Den primære grund til at sikkerhedskopiere sin smartphone er for at sikre filer på telefonen i tilfælde af uheld, hvor telefonen ikke vil være i stand til at reddes.

En anden grund er, at en sikkerhedskopi kan give mere plads på ens smartphone, da man kan slette originalerne på smartphonen, uden at være bange for at miste dem.

Læs også: Sådan laver du backup af din iPhone.

Læs også: Sådan laver du backup af din Android smartphone


Hvad betyder sikkerhedskopiering?

Sikkerhedskopiering betyder at have en kopi af filer, som sikkerhedsforanstaltning for hvis de oprindelige filer mistes. Du har så og sige en klon af det, som du gerne vil have sikret – f.eks. et dokument, et digitalt billede eller en video. Dette kaldes også for ‘backup’, som er et engelsk udtryk, der også er blevet meget populært herhjemme.

Det er især i den digitale verden og på vores computere og smartphones, at vi er ængstelige for, hvad der sker med vores data og filer, hvis elektronikken svigter. Du har måske oplevet, at computeren går i sort eller, at telefonen er røget med i vaskemaskinen.

Digitale medier er på den ene side utrolig stærke og fleksible – men på den anden side også meget sårbare. Derfor er en sikkerhedskopiering noget, som vil gavne langt de fleste mennesker.

Med sikkerhedskopiering, kan data og filer genskabes fra den kopi, som bliver opbevaret et sikkert sted.

Sikkerhedskopiering = at have en kopi af en fil i tilfælde af, at originalen mistes.


Er der forskel på sikkerhedskopi og backup?

Nej, en sikkerhedskopi og en backup er det samme. ‘Sikkerhedskopi’ er blot den danske term for ‘backup’, som er det engelske ord for at forsikre sig.

En sikkerhedskopi og en backup betyder det samme.


Er sikkerhedskopiering nemt at komme i gang med?

I dag er sikkerhedskopiering utroligt nemt at komme i gang med. Kan du skrive i et tekstprogram som eks. Word, kan du også tage en sikkerhedskopi. Online backup kræver ingen specielle krav til computerfærdigheder udover en normal sans for at omgås med et computerprogram. Det er lige til at gå til for stort set alle computerbrugere.

I langt de fleste tilfælde med moderne sikkerhedskopiering (i form af online backup) installerer du et nyt program på din computer. Via dette program har du mulighed for at overføre og synkronisere mapper og filer på din computer, som du selv vælger, til skyen. I programmet kan du også bestemme hvilke mapper, der altid skal overvåges og automatisk sikkerhedskopiere dine filer.

På den måde er dine filer altid opdateret i skyen, når du laver ændringer i en filer eller mapper.

Som eksempler på, hvordan man kommer i gang med sikkerhedskopiering, kan du se Onlime’s video guides til sikkerhedskopiering.

Har du spørgsmål om sikkerhedskopiering, online backup, sikkerhed på nettet eller noget helt andet, så er du altid velkommen til at kontakte os.

Tilmeld gratis

Mist aldrig dine filer
Ubegrænset plads
TIlgå dine filer fra andre enheder

Gratis 5GB plads for altid.
Opgrader når du vil til ubegrænset plads 770,-/år.


I samarbejde med Jottacloud kan vi tilbyde den bedste backup i landet. Udover verdens strengeste privatlivspolitik i Norge, får du super hurtige upload hastigheder og en 100% dansk kundeservice, som brænder for at hjælpe dig, når du har brug for det.