Hastighedstest

Tjek din hastighed til vores servere


Sådan får du et præcist resultat:

Tilslut computeren direkte til routeren med et ethernet kabel og sluk den trådløse forbindelse.
Sluk alle computere, telefoner og andre enheder (ex. kameraer og printere) som bruger netværket.
Luk alle åbne programmer og tjenester som bruger internettet. Dette kan f.eks. være dit antivirusprogram eller Skype mm.

Din upload hastighed har direkte indflydelse på din backup

Sådan tager du hastighedstesten

Du får det mest præcise resultat, hvis du:

  • Foretager målingen direkte på din fiberboks
  • Slår dit trådløse netværk fra
  • Lukker alle kørende programmer
  • Bruger godkendte kabler (Cat. 5 eller 6)
  • Slår din indbyggede firewall og dit antivirus program fra (husk at slå den til igen efter testen)
  • Bruger en nyere computer

Gratis hastighedstest

Hastighedstesten her på siden er ganske gratis at benytte og er en måde, hvorpå du kan undersøge hvor hurtigt, du kan tage backup hos os.

Download og upload hastighed

Download hastigheden er den indikator, som viser hvor hurtigt du kan hente data ned fra internettet - f.eks. når du indlæser en hjemmeside, modtager en mail eller ser en video på Youtube. Upload hastigheden indikerer, hvor hurtigt du kan sende data fra din computer. Dette er relavant, når du skal tage backup af dine filer fra din computer til skyen - de skal nemlig sendes fra din computer via internettet til vores servere. Upload hastigheden har direkte indflydelse på, hvor hurtigt du kan tage backup i skyen.

Fordelen ved vores hastighedstest

Vores hastighedstest er koblet op direkte til de servere, som vi bruger til at opbevare vores kunders data. Derfor får du med vores hastighedstest et mere retvisende billede af den hastighed, du kan forvente at tage backup med, end hvis du bruger en hastighedstest fra en anden hjemmeside.

Skal du have en hurtigere internetforbindelse?

Overvejer du at anskaffe dig en hurtigere internethastighed for at kunne tage backup, så vil vi anbefale, at du undersøger muligheden for at få fiberbredbånd i din bolig - det er den hurtigste form for internet, du kan få i dag.

Hastighedstesten virker ikke på min computer?

Kan du ikke få hastighedstesten til at måle din hastighed eller får du et resultat som ikke stemmer overens med dine forventninger, er du velkommen til at kontakte os, så vi kan hjælpe dig.

Kontakt os her.

Hvordan får man den hurtigste upload hastighed?

Når du har backup i skyen, er noget af det allervigtigste, at du har en hurtig upload hastighed. Mange udbydere fokuserer på at fremhæve og udbyde en højere download hastighed end upload hastighed, da det er det de fleste kunder har mest brug for. Men nu hvor tjenester som online backup er blevet tilgængelige, så begynder det også at spille en stor rolle, hvor god uploadhastigheden er.

Mange udbydere tilbyder forbindelser der hedder noget i retning af fx 10/2 eller 20/5. Det betyder at du får 20 Mbit/s i download hastighed, men kun 5 Mbit/s i uploadhastighed. Selv om det ikke lyder som den værste forbindelse, så kan det blive langt bedre. For uploader du store eller mange filer, som man sædvanligvis gør, når man tager online backup, så tager det altså noget længere tid, hvis din upload hastighed er lav.

Hvordan får jeg den bedste upload hastighed?

Du får den bedste upload hastighed med en fibernet forbindelse.

Desværre er det ikke alle, der kan få fibernet, da det ikke er udbredt overalt i landet og generelt udbydes  af elselskaberne. I mange instanser tilbyder de at installere det gratis i boligforeninger, hvis der er nok tilslutning til det. Dermed kan en mindre boligforening f.eks. ikke få fibernet lagt gratis ind, hvis området overordnet ikke er interesseret i det.

Forskellen imellem de gammeldags kobberforbindelser (ADSL) og fibernet er, at fibernet kan levere langt højere hastigheder og samtidig kan stå inde for, at du får den hastighed de reklamere med. Med en kobberforbindelse er løftet at du kan få op til f.eks. 20 Mbit/s, hvor du på fibernettet vil få en reel 20 Mbit/s forbindelse.

internet igennem telefonstikket

LANGSOM

Internethastighed igennem telefonstikket

Ved kobberforbindelser kan få hastigheder på op til 300/50 Mbit/s. Det gælder dog ikke alle, da det kommer an på hvor tæt du er på centralen. Des tættere du er, des højere hastighed kan du få i forhold til den, du betaler for.

Den største ulempe ved kobberforbindelser er, at den hastighed du betaler for, f.eks. 20/5, er en approksimativ hastighed, hvilket vil sige at du altså ikke kan være sikker på at få den lovede hastighed. Typisk vil den ligge lavere, både i upload og download hastighed, end hvad du rent faktisk betaler for.

bredbånd gennem tv-stik

LIDT HURTIGERE

Internethastighed signal igennem kabel-tv

Modtager du dit internet igennem kabel-tv, så kan du få hastigheder på op til 500/60 Mbit/s. Det er selvfølgelig også imponerende, men den slags forbindelse, som f.eks. igennem YouSee, er som regel noget dyr per måned.

fiberbredbånd

HURTIGST

Internethastighed signal igennem fibernet

Har du fibernet, så kan du få hastigheder på 1000/1000 Mbit/s til en rimelig pris og endda helt op til 5000/5000 Mbit/s.

Den sidstnævnte forbindelsen er dyr, men det er jo så også ensbetydende med at du kan uploade f.eks. dine backupfiler i løbet af kort tid.

Hvorfor er min forbindelse langsom?

Der er en del ting, som kan indvirke på hastigheden, og som du måske ikke lige tænker over i det daglige. Blandt andet skal du være opmærksom på, at hastigheden daler, når der er flere computer, tablets, telefoner og andre apparater, der bruger din internet forbindelse.

Flere enheder på én gang

Jo flere apparater der bruger den samme forbindelse, desto langsommere bliver den hos hver part. Det svarer lidt til at trække snore igennem et hul. Jo flere du trækker igennem, jo mere besværligt bliver det, og jo mindre bevægelige er snorene. Så, har du f.eks. et Smart-TV, som du bruger til at se Netflix med, og en bærbar til at arbejde på, mens andre dele af familien bruger deres mobiltelefoner, tablets, bærbare, stationære og andre apparater, der er på nettet, så vil hastigheden dykke lidt hver gang, et nyt signal hægter sig på.

optimer din internethastighed

Har du en stærk forbindelse, så bemærker du det nok ikke. Har du derimod en svagere forbindelse, så kan du bestemt mærke forskel – og flere af jer kender nok til denne frustration der opstår, når den svækkede forbindelse pludselig resulterer i et hakkende afsnit serie eller langsomme reaktionshastigheder på Facebook.

Mere aktivitet på samme tid

Flere samtidige downloads indvirker også på hastigheden. Hvis du f.eks. er ved at hente nye programmer ned, samtidig med du synkroniserer eller tager backup til f.eks. Onlime og sideløbende med, at du streamer en film, så vil hastigheden dale kraftigt, alt efter hvilken type forbindelse du har.

Brug af trådløs internetforbindelse

Bruger du en trådløse forbindelse, har det også indflydelse på hastigheden.

Alt efter hvilken router du har og hvordan dit hjem er indrettet, så har det alt sammen indflydelse på, hvor stærk din forbindelse er. Andre trådløse apparater kan også gå ind og genere din trådløse forbindelse. Det kan til dels afhjælpes ved enten at bruge de såkaldte range extendere, der forstærke signalet af dit trådløse signal.

Alternativt kan du, hvis du bruger din computer tæt på hvor routeren står, også vælge at forbinde et netværkskabel til computeren.

Indvirkning fra inventar og konstruktioner

Vægge, spejle, metal, vandrør og elinstallationer kan også have indflydelse på det trådløse signal, og det er derfor, i nogle tilfælde, tilrådeligt at placere sin trådløse router så højt oppe som muligt, som f.eks. på en høj reol.

Der er mange vejledninger på nettet til hvordan man optimerer sit trådløse signal og mange af dem er nemme at følge. Du skal dog ikke regne med at få en helt ny internetforbindelse ud af det, da det i sidste ende bestemmes af din internetudbyder, hvilken hastighed, du kan få.

Hvad kan jeg gøre for at få en hurtigere forbindelse?

Udover at skifte fra kobber til fibernet eller software-optimere din router, kan du selv gøre en del for at sikre dig lidt højere hastighed, hvis du har en kobberforbindelse. Du kan slå visse programmer fra når du surfer, eller du kan forsøge at undgå spidsbelastningsperioderne, som bl.a. er omkring det tidspunkt, hvor folk kommer hjem fra arbejde eller midt på aftenen.
Super fast internet connection
Hvem vil ikke gerne have en hurtig internetforbindelse?

Det bedste tidspunkt at bruge nettet på er om natten, men det er selvfølgelig de færreste der sidder og surfer om natten i hverdagene. Du kan dog med fordel lade computeren køre natten over, og overlade det til backup programmet at køre på disse tidspunkter.

Download managers

Du kan bruge en downloadmanager, så som FreeDownloadManager.org. Disse, blandt mange andre, sikrer dig et jævnt og hurtigt download, samtidig med at de også forhindre at du skal starte forfra, hvis forbindelsen ryger eller hentningen af filerne går i stå af en anden grund.

Bruger du f.eks. Internet Explorer til at hente en større fil, kan du risikere at den stopper midt i det hele og så skal du starte forfra. Dette er en downloadmanager med til at forhindre.

Ændringer i din browser

Alt efter hvad browser du bruger, så kan du slå nogle programmer fra. I Internet Explorer, f.eks., kan du slå Smart-Screen-filteret fra, der holder øje med de sider du besøger. Dog vil du så være mere udsat for hacker angreb, hvis du slår beskyttelsen fra. I Internet Explorer kan du slå den fra ved at klikke på Sikkerhed i værktøjsmenuen og så vælge ”Slå Smart-Screen-filter fra”.

Vil du gøre brug af denne ændring, så skal du selvfølgelig overveje om du har andet, der erstatter denne sikkerhed.

Overvej at bruge VPNDu bør overveje at benytte en VPN-tjeneste for at beskytte dig, når du surfer på internettet.

Slå multimedier fra på besøgte sider

Noget der giver en del mere båndbredde er at forhindre din browser i at hente billeder, animationer og videoer på de respektive sider du besøger. Det kan have en lidt kedelig indflydelse på siderne ved at gøre dem farveløse og, i nogle tilfælde, ubrugelige, men du kan jo altid vælge at indlæse det ekstra materiale, hvis du render ind i en sådan side. I Internet Explorer skal du klikke på Indstillinger – Internetindstillinger – Avanceret og så finde Multimedier, hvor du fjerner hakket på ”Afspil animationer på websider”, ”Afspil lyd på websider” og ”Vis billeder”.

Powerline adaptere

Du kan også investere i powerline adaptere. Det er en måde at bruge elnettet i huset på til at agere netværk. Du køber mindst to powerline adaptere, sætter den ene i stikkontakten hvor du har din router, og forbinder router og adapter med et netværkskabel. Så kan du sætte den anden i en stikkontakt hvor din computer står og gøre det samme her.

På den måde får du et netværk uden at skulle trække kabler, som samtidig byder på en mere stabil forbindelse og også en højere hastighed, og så virker den også på tværs af sikringsgrupper. Du kan få adaptere der har en indbygget stikkontakt, så man ikke mister den stikkontakt adapteren er sat i. Dog skal du være opmærksom på at hvis f.eks. din nabo bruger samme adapter type, kan de få adgang til dit netværk, hvis du ikke sikre det.

Hvordan tester jeg min hastighed?

Hvis du går i gang med at optimere din forbindelse, så kan det være en god vejledning at følge med i, om der sker en forandring i din hastighed. Det kan du gøre ved at starte med at køre en hastighedstest, og køre den igen når du har optimeret forbindelse, for at se hvor meget det har gavnet. Det kan fx være fordelagtigt at gøre efter hver enkelt ændring for at måle dennes effekt – selvfølgelig med forbehold for, at en forbindelse altid er mere eller mindre svingende.

Flere ting du kan gøre

Det kan også betale sig at kigge sin computer igennem, for at se om der er nogle programmer der bruger båndbredde, som du måske reelt ikke har brug for. Du kan så enten vælge at afinstallere dem eller fjerne dem fra startup proceduren på computeren, så de ikke automatisk går i gang, når du tænder for computeren.


Mobilt bredbånd begynder også at få bedre upload hastighed

Det er ikke kun internethastigheden, som du fører ind i huset, som er i udvikling. Mobilt bredbånd er i sandhed også ved at tage fart og med nye teknologier som 4G, 4G+ og 5G begynder hastighederne via vores mobile enheder at blive rigtig hurtige. Begrænsninger på denne front er dog endnu, at mobil data ikke er ubegrænset, men som regel meget dyrt, hvis du vil bruge det som erstatning for det almindelige bredbånd til din computer.

Det er dog kun et spørgsmål om tid før, at vi kan få hurtigt og ubegrænset mobildata til rimelige priser – og så bliver backup i skyen med ét endnu mere fleksibelt!

Internettet

Forklaret ned i atomer

Internettet er nok bare en døgnflue” – Sætningen, der siden er blevet til en populær anvendt sarkastisk bemærkning, når der tales om ’The World Wide Web’, har givet genlyd mange gange siden 1994. De første computere kom dog på internettet længe før, da det amerikanske militær under den kolde krig fik oprettet forbindelse mellem to computere i 1969. Derefter gik det stærkt.

I begyndelsen var det mest universiteterne, der var koblet på internettet. Mogens Sandfær regnes som den danske fader til WWW, da han fra CERN i Schweiz tog teknologien med hjem til DTU i København. Hvor han med sit hjemmebyggede serversystem med dertilhørende hjemmeside skabte et virtuelt bibliotek til uddannelsesinstitutionen i 1992. Kun 15 år senere havde en ud af fire danske hjem adgang til internettet.

Teknologien bevæger sig i dag hurtigere end nogensinde. Teknologien er i dag så veludviklet og nødvendig, at der går kortere og kortere tid mellem nye, banebrydende teknologier der ser dagens lys. I den kommende fremtid kan du blandt andet se frem til 5G internet. Det betyder, at du kan få hurtigere mobilt internet, end det før er set.

Og vi har formentligt stadig kun set toppen af isbjerget.

Forstå din internethastighed og hvad det betyder for dig

Internethastighed leveres i såkaldte ’packets’, der bliver transporteret over et medium. Herhjemme er dette medium typisk kobberkabler eller optiske fibre, alt afhængigt af hvilket internetforbindelse du har. Ligeledes, afhængigt af det medium, er der en grænse for, hvor mange ’packets’ der kan sendes per sekund. Dette anslår din hastighed. Jo hurtigere hastighed, desto flere ’packets’ kan der sendes i minuttet.

Internethastigheden er for de fleste mennesker det vigtigste, foruden prisen, når der skal vælges internetforbindelser, men hvad går det egentligt ud på, og hvad betyder det for dig, hvilken hastighed du har? Og hvordan bliver den leveret til dig?

I de dage, hvor man ringede sit modem op via telefonen er længe overstået – heldigvis... I dag kører danskerne på to primære internetkilder, nemlig bredbånd og fibernet. Bredbånd adskilles i to undergrupper, der kaldes ADSL, hvilket står for ’Asymmetric Digital Subscriber Line’ og videreudviklingen, ’Very High Bitrate Digital Subcriber Line’, som forkortes VDSL.

Det er den mest udbredte form for internet i Danmark, da denne teknologi også er den ældste eksisterende, men den er desværre ikke særligt effektiv kontra det nyere fiberinternet. Det skyldes blandt andet, at almindeligt bredbånd sendes gennem kobberkabler, der er nedgravet i jorden.

Bredbånd tilsluttes via dit telefonstik og er på grund af den forældede teknologi en hel del langsommere end fiberinternet. Med ADSL og VDSL er de omtrente makshastigheder henholdsvis 20 Mbit i sekundet og 120 Mbit i sekundet. Hastigheden der kan opnås, afhænger dog af, hvor langt der er fra dit hjem til centralen hvorfra internettet distribueres, hvilket blot er endnu en ulempe ved denne forældede teknologi. Den største udbyder af kobberbredbånd, Yousee, har dog lanceret nogle højere hastigheder trods det ikke kan konkurrere med fiber - især uploadhastigheden er stadig ikke hurtig nok til en stabil og nem backup i skyen.

Derfor vil du, hvis du har bredbånd, opnå dårligere og mere ustabile hastighedsresultater, end hvis du har fiber.

Værd at vide om fiberinternet

Det sidste nye skud på stammen er fiberinternet, men det er langt fra alle husstande i Danmark, der kan få forbindelse hertil endnu. Det skyldes, at der nedlægges lynhurtige fiberkabler som erstatning for de langsomme kobberkabler.

Fibernet er et symmetrisk internet, hvilket betyder, at upload- og downloadhastighed går hånd i hånd. Hvis du har 1000 Mbit/s i download, har du altså også 1000 Mbit/s i upload. Dermed opnår du større stabilitet og den symmetriske hastighed kan du se, når du foretager en hastighedstest. Det betyder for dig, at du hurtigt kan downloade backups af dine filer, hente film, men også at du kan streame og spille uden problemer – også selvom hele familien er online samtidigt.

Fiberinternet er også den mest praktiske forbindelse på arbejdspladsen, hvor størstedelen af det udførte arbejde lagres eller distribueres online.

Desuden overbelastes kapaciteten på fiberinternet ikke. Har du haft ADSL eller VDSL og oplevet, at dit internet pludselig blev langsomt, når en anden i husstanden brugte internettet samtidigt? Det skyldes, at de forældede kobberkabler ikke formår at distribuere internettets kapacitet på logisk vis. Og der er heller ikke en særlig stor pulje at fordele fra, da hastigheden er så lav. Med fibernet kan du lige nu få helt op til 5000 Mbit i sekundet, men i princippet er der ingen øvre grænse. 

Og så er der jo det mobile netværk… så nu skal vi se nærmere på 5G og fremtidens muligheder.

Men hvad er så 5G og hvornår kommer det?

Du kender 3G fra din mobiltelefon, og du har med sikkerhed også stiftet bekendtskab med 4G – men hvad er 5G så til sammenligning? 5G betyder, at der er tale om den femte generation af internettet, kendt som det mobile netværk. Det er det internet, som vi kan tilslutte os gennem data på eksempelvis smartphones.

Det mest revolutionerende ved den nye 5G teknologi, der anslås at ramme de danske master omkring år 2020, er hastigheden. Forskellen var ikke at kimse af, da mange overgik fra 3G til 4G, hvor der var tale om en cirka tidobling af hastigheden.

5G anslås altså at blive hele 100 gange så hurtigt som 4G!

Der er altså tale om en endnu større forskel. Samtidigt arbejdes der i den såkaldte ’multi connectivity’, hvor du kan opkoble dine enheder flere master samtidigt og dermed udbytte den samlede hastighed af de master, du har forbindelse til.

Hvad dette kommer til at betyde for den etablerede kabelindustri i forhold til især privatforbrugerne er et ganske godt spørgsmål. For med så hurtige hastigheder er der en hvis sandsynlighed for, at de normale modems og routere i de private hjem vil blive erstattet af mobile routere. 

Udover, at det selvfølgelig er belejligt og langt mere effektivt og fleksibelt at have hurtigere internet, tales der også om det voksende fænomenet ’Internet of Things’.

Internet Of Things

Fænomenet forkortes også "IoT" og går i korte træk ud på, at alt kan og bør kobles op på internettet. Der er derfor tale om et stort inter-connected net af ting, der er opkoblet internettet. På dansk ville vi nok kalde det ’tingenes internet’.

Formålet med IoT er at øge og dele virtuel intelligens samt at give intelligens til objekter, der normalt ikke er koblet på internettet. Et eksempel kan være dit køleskab. IoT kører over sensorer, som er forbundet med trådløse forbindelser som Wi-Fi, Bluetooth, RFID eller Zwave af praktiske årsager.

Som det er tilfældet med internettet i dag, vil der med hverdagens apparater, der er koblet på internettet, også blive indsamlet data. Formålet med at indsamle data, der hidtil ikke har været tilgængelige på internettet gennem sådanne apparater, er at innovere fremtiden og gøre eksempelvist køleskabet endnu mere effektivt end det er i dag. Det sker gennem den intelligens og data, der indsamles ved brug, når det er koblet på internettet. Tallene og den viden, der indsamles, omdannes så til brugbare informationer om hvem vi er som mennesker og hvad vi har brug for i hverdagen, som vi måske slet ikke var klar over, vi manglede.

Men hvordan fungerer IoT så i praksis?

Det er tillokkende at hoppe i teknologiens forklaringer, men hvis vi vender tilbage til eksemplet med køleskabet, så betyder IoT at du uden at være hjemme kan se, at du mangler 2 liter mælk og at der kun er fire æg tilbage, men at du skal bruge otte til aftensmaden. Således kan du hurtigt afstemme statusbeholdning med dit køleskab, helt uden at du behøver åbne lågen eller overhovedet være hjemme.