Gendan fra backup

Mathias DitlevBackup, Guides

gendannelse af filer

Gendannelse af ens filer er en af de mere tilfredsstillende følelser, man kan opleve. Når det går op for en, at man har mistet dyrebare file, som der er lagt mange, mange timer og travle nætter i, så risler kulden ned ad ryggen og følelsen af, at blodet forsvinder fra hovedet rammer én som et vandfald. Det er en velkendt følelse.

Når man så efterfølgende kommer i tanke om, at man har sin backup i orden og kan gendanne selv samme fil, så kommer følelsen af sejr og glæde til gengæld brusende. Man har overvundet ’tilfældet’ ved at have en sikkerhedskopi liggende af filen. Dét er hele meningen med at have en backup. Den kan spare dig dyrebare timer, hvis uheldet er ude.

Udover at forklare lidt mere generelt om, hvad gendannelse er, så vil der I dette indlæg også være en let guide til, hvordan du gendanner filer fra din sikkerhedskopi. I eksemplet herunder gendanner vi fra en iPhone.

Fremgangsmåden er den samme, når du vil gendanne filer fra en sikkerhedskopi af PC, Mac eller en Android enhed. Demonstrationen herunder er for en iPhone.

Gendan iPhone

Når du har taget en backup af iPhone eller iPad, så kan du efterfølgende gendanne filerne til f.eks. din computer. Det er super nemt, følg blot disse 3 trin:

1. Åbn Jottacloud på din Windows eller Mac.

Du skal starte med at åbne Jottacloud på din computer.

2. Vælg fanen ‘Genopret’ og vælg din iPhone.

I fanen ‘Genopret’ har du en oversigt over alle de enheder, som du har backup af. Både computere og mobile enheder. I eksemplet herunder har jeg markeret min iPhone.

gendan iphone

Dobbeltklik for at komme ind på backuppen.

3. Vælg filerne, som du vil gendanne

Som du kan se i nedenstående eksempel, kan du gendanne både billeder og videoer fra bl.a. din kamerarulle og Snapchat.

vælg filer og mapper, som skal gendannes

Til sidst er det bare at vælge, hvor du gerne vil have overført filerne. Her i eksemplet har jeg valgt mit Skrivebord (‘Desktop‘) som destination.

gendan filer fra sikkerhedskopi

Hvorfor er backup og gendannelse vigtig?

Som alting er tingene kun så vigtige, som du selv gør dem til. Det er også tilfældet med backup og gendannelse af filer. Hvis du er en computerbruger, som ikke har så meget data på dine enheder, så er backup nok mindre relevant end for fotografen med tusindvis af billeder eller den phd-studerende med mange års forskning liggende. Der er massevis af skrækhistorier hvor f.eks. forskning er gået tabt pga. manglende backup i forbindelse med en teknik som har fejlet med katastrofale følger.

Læs mere:
Dansk atomfysiker fik stjålet bærbar med 5 års forskning

I tilfælde som dette, er det mange dyre timer, som pludselig går tabt både pga. en umiddelbar tanketorsk, men også fordi vi i dag bruger digital data i højere og højere grad. Og udviklingen stopper ikke.

For mange almindelige danskere, er det formodentlig ikke lige atomfysisk forskning, som er i risikozonen for at forsvinde, men private dokumenter, regnskaber, billeder/fotografier mm. De filer er for rigtig mange mennesker meget værd, men desværre så er der mange, som oplever den kolde rislen ned ad ryggen, når de indser, at deres filer er tabt.

Sikkerhedskopiering er et værn mod ransomware

backup og gendannelse er et værn mod ransomware

Hvis du ikke har hørt om ransomware, så er det værd at bide mærke i, at over 150.000 mennesker i Danmark siden nytår er blevet ramt af et sådan angreb. Helt kort så er et ransomwareangreb et hackerangreb, hvor man som bruger ved en fejl er kommet til at installere et program på sin computer, som styres af hackeren.

Fejlen fra brugerens side sker typisk, når vedkommende klikker på links i suspekte e-mails eller på mystiske hjemmesider.

Det hackere herefter gør er, at han krypterer alle filer på computeren, så de ikke kan åbnes. Til gengæld for en løsesum, så låser hackeren op for filerne (måske) – det er afpresning af værste skuffe.

Læs mere: Ransomware er vor tids største trussel

Hvis du har en sikkerhedskopi af dine filer et andet sted, hos os er det i skyen, så kan du gå uden om hackeren og få dine oprindelige filer igen. Har du ikke en sikkerhedskopi af dine filer, hvis du bliver angrebet med ransomware, og så er det praktisk talt umuligt at få filerne igen.

Det bedste supplement til backup, når du skal beskytte dit privatliv på computeren og på internettet, er nok VPN.

Læs mere: Hvad er VPN og hvorfor er det et godt supplement til backup?

Eksterne harddiske, som er koblet til computeren risikerer også at blive krypteret.

en ekstern harddisk kan også krypteres, så sørg for at have en sikkeredskopi at gendanne fra

Selvom det kan virke sikkert at have sin backup på en ekstern harddisk eller en NAS, så er disse også i risikozonen for at blive udsat for kryptering, når først hackeren har fået fingre i dem. Der tilrådes det på det kraftigste at frakoble en ekstern harddisk fra computeren, når du har taget din sikkerhedskopi på den, hvis du stadig gør dette manuelt.

Alternativet er at sikkerhedskopiere til skyen – i det tilfælde er filerne uafhængige af computeren til hver en tid samtidig med, at der understøttes flere versioner.

Læs mere: Gendan en tidligere version af en filflere versioner.

 

Denne artikel vil løbende blive opdateret med mere information om gendannelse.

Har du spørgsmål til gendannelse, så er du velkommen til at kontakte os.

Share this Post

Gendan fra backup Gennemsnitlig bedømmelse: ★★★★★ 4.7 baseret på 140 anmeldelser.
5 1

Vores kunder fortæller – læs mere >