Fibernettets historie

Fibernettets historie
Image
Mathias Ditlev
januar 8, 2019

Dette er første del i en miniserie på 2 artikler om fiberbredbåndets historie og fremtid.

Fibernet er en af de hurtigste måder, hvorpå man kan transportere data, og vi har i de seneste år set en stor udbredelse i bredbåndsteknologien. Vidste du dog, at teknologien trækker spor helt tilbage fra 1840’erne? I denne artikel ser vi nærmere på fiberens historie helt fra grundtanken og frem til udviklingen af teknologien. Dertil ser vi yderligere på, hvordan fibernet adskiller sig fra bredbåndsteknologierne DSL og COAX.

fibernettets historie
Fibernet er det nye internet - lynhurtigt!

Idéens oprindelse

Tilbage i 1840’erne var der to mænd – franskmanden Jaques Babinet og schweizeren Daniel Colladon – som viste den lysledende effekt ved hjælp af vand. Måden, hvorpå dette blev gjort, var ved at opstille en beholder med vand, som havde et område, hvor vandet havde mulighed for at løbe ud. Når vandet løb ud af beholderen, så blev der på samme tid lyst på stimen af vand, hvilket viste, at lyset fulgte vandet, når det løb ud.

I forlængelse af ovenstående blev eksperimentet udført i 1854 af en britisk fysiker ved navn John Tyndall for Royal Society. Derefter blev det mere kendt, at lys også kunne rejse gennem en buet linje og derved ikke kun igennem en lige linje – altså blev det bevist, at lyssignaler kan bøjes. Det var igennem dette eksperiment, at grundtanken til fiber opstod.

Udbygningen af idéen

Alexander Graham Bell, Photophone
Photophone, Alexander Graham Bell

Nogle år senere, nærmere i 1880, var Alexander Graham Bell aktuel med sin opfindelse, som han kaldte for ”Photophone”. Denne opfindelse gjorde det muligt at transmittere lyde gennem et lyssignal. Alexander Graham Bells opfindelse var afhængig af lyset, men der var imidlertid mange ting, som kunne påvirke dette, hvorfor det endte med, at yderligere undersøgelser, vedrørende ”Photophone” og dens potentialer, blev sat på hylden. Dog blev opfindelsen senere forgængeren til fiberteknologien.

Selvsamme år opfandt William Wheeler et system på baggrund af lysrør, som havde en meget reflekterende belægning. Dette gjorde det muligt at oplyse boliger gennem lys fra en lysbue, der førte lyset rundt i hele boligen ved hjælp af rørene. Faktisk blev der også allerede i 1888 gjort brug af bøjede glasstænger i lægemæssig forbindelse af Dr. Roth og Prof. Reuss i Wien.

Teknologien tager fart

I slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet begyndte man for alvor at eksperimentere med teknologien - bl.a. ved at forsøge at lede lysbilleder gennem de bøjede glasstænger. I 1920 blev der endda taget patent på idéen om at benytte transparente stænger til at sende billeder til fjernsyn. Dette blev gjort af John Logie Baird, hvor Clarence W. Hansell endvidere gjorde det samme - blot for fax. En tysk læge ved navn Heinrich Lamm var dog den første til at transmittere billeder gennem et bundt af optiske fibre, som blev gjort i 1930. Billederne var dog meget uklare, og han fik aldrig muligheden for at fortsætte sine undersøgelser og forbedre teknologien grundet sin jødiske baggrund i Tyskland under 2. verdenskrig, og han blev derfor tvunget til at rejse til Amerika.

Fiberens fader

I omkring midten af 1950’erne arbejdede Narinder Singh Kapany, som senere er blevet kendt som faderen af optiske fibre, og Harold Hopkins videre på billedoverførsel ved hjælp af optiske fibre. De formåede at skabe et klarere billede ved at benytte bundter med over 10.000 fibre. Efter det vellykkede eksperiment skrev Narinder Singh Kapany en artikel om fiberoptik i Scientific American, hvorefter emnet blev introduceret til et meget større publikum.

På grund af denne større eksponering forbinder man ofte Narinder Singh Kapany med fiberens fader. På grund af lystab kunne teknologien dog ikke række over en særlig lang distance. Ingeniøren Charles Kuen Kao så problemet og fandt blandt andet ud af, at en renere form for glas i teknologien kunne reducere lystabet og øge rækkevidden. Desuden blev det også identificeret, at dæmpningen i optiske fibre kunne reduceres til 20 decibels per kilometer, hvilket ville resultere i lavere tab. Dette mål vedrørende reducering blev dog først nået senere i 1970, hvorefter det sidenhen er blevet reduceret meget mere.

Fiber sammenlignet med andre bredbåndstyper

Teknologien
Som gennemgået i de tidligere afsnit, er fibernet centreret omkring de såkaldte fiberkabler, der transporterer data ved hjælp af lyssignaler. Disse fiberkabler, også kaldet lyslederkabler, indeholder optiske fibre, der består af meget spinkle fibertråde – lige så tynde som hårstrå – lavet af glas- eller plastikmateriale. Faktisk har ét lyssignal ingen påvirkning på andre lyssignaler, hvilket vil sige, at den individuelle fiber har en særdeles stor kapacitet uafhængig af de andre fibre.

Ser man derimod på DSL-teknologierne, er disse baseret på kobberkabler, der består af kobbertråde, som snor sig omkring hinanden. Dette skaber mulighed for at oprette et analogt signal, og på baggrund af dette kan man oprette forbindelse til internettet. Grunden, til at kobbertrådene snor sig omkring hinanden, er for at mindske den støj, der eventuelt måtte opstå vedrørende forbindelsen.

Der er igen forskel på, hvordan COAX-teknologien er opbygget sammenlignet med DSL og fibernet. COAX er nemlig baseret på det, man kalder for koaksiale kabler – det er også deraf, navnet stammer fra. Disse kabler er grundlæggende bare et ordinært antennekabel, hvilket består af en inderleder, som har en skærm omkring sig for at minimere støjen og gøre signalet bedre.

Test din hastighedPrøv vores hastighedstest og se hvor hurtig din uploadhastighed er til vores servere.

Egenskaber
Sammenlignet med henholdsvis diverse DSL-teknologier og endda COAX er fibernet væsentlig hurtigere. Yderligere giver fibernet også mulighed for mere stabile hastigheder end de førnævnte teknologier. Hvis du benytter fibernet som bredbåndsteknologi, betyder det desuden ikke noget for hastigheden, hvor mange der benytter internet samtidig, hvilket skyldes båndbredden. Dette er igen en fordel for fibernet, da både bredbånd via DSL-teknologierne og COAX begge forringes desto flere brugere, der benytter internettet samtidig.

En af de store forskelle, man ser, mellem fibernet og de førnævnte bredbåndsteknologier er, at fibernettet leverer symmetriske hastigheder, hvilket vil sige, at henholdsvis download- og uploadhastighederne er ens. Med andre ord betyder dette, at du slipper for et meget stor spænd mellem upload- og downloadhastighederne, og det er fordelagtigt, hvis du ikke kun skal bruge en hurtig downloadhastighed, men også har brug for at uploade store filer til eksempelvis skyen.

Image

Hvad vil fremtiden bringe?

Vi har nu set på, hvordan idéen til fiberteknologien opstod, samt hvordan de forskellige personer påvirkede udviklingen af denne helt frem til, at det første billede blev sendt gennem optiske fibre. Vi håber, at du er blevet klogere, og at du har fået lyst til at vide mere om fiber!

For at læse mere om, hvad fremtiden vil bringe, kan du læse med i næste artikel, hvor vi desuden også vil se på udbredelsen og dækningen af teknologien.

Artiklen er udarbejdet i samarbejde med Samlino.dk.