Lagerplads i skyen – Sådan kommer du i gang

Mathias DitlevBlog, Guides

lagerplads i skyen

Cloud storage | Fremtidens opbevaring

Direkte oversat betyder ’cloud storage’ = 'lagerplads i skyen', og det bliver den nye måde at have sine filer på.

Hvordan opbevarer du dine filer? Hvis du bruger en ekstern harddisk eller et USB-stik, så gør du som rigtig mange andre danskere og mennesker verden over. Udover at have data liggende på selve computeren, så er den mest gængse måde at opbevare sine filer på at have dem på et af førnævnte flytbare medier.

Men det er ved at ændre sig med mulighederne i skyen - både hvad angår sikkerhedskopiering, men også cloud storage.

Det har allerede bredt sig i flere afskygninger, og vil om få år være en selvfølge, når vi taler om, hvor vi har vores filer.

Det vigtigste for mange mennesker, når det kommer til deres data er, at de er tilgængelige og hurtige at få fat på samt, om de er sikret imod, at fremmede kan få uautoriseret adgang til dem. Derudover har vi i dag vænnet os til flere og flere plug-and-play løsninger, som gerne bare skal virke med det samme. Og frustrationen kan være stor, når det ikke er tilfældet.

nærbillede af harddisk

Tilgængelighed i skyen

Med de fysiske flytbare medier har der altid været bekymringer tilknyttet.

Går den eksterne harddisk i stykker, når man taber den på gulvet?

"USB-stikket er så lille, at jeg ikke kan finde det længere, og hvad skal jeg stille op, når min computer ikke kan oprette forbindelse til stikket, så jeg ikke kan få fat på mine filer?"

Afhængigheden af tilgængeligheden er enorm hvad angår såvel ens filer, men også mange andre aspekter i vores nutidige samfund. Men det er en helt anden snak!

Tilgængelighed og fleksibilitet er nøgleord og to af de helt store styrker ved cloud storage. Ved at have sine filer liggende i skyen begrænser du dig til kun at være afhængig af én ting - nemlig din internetforbindelse. Alle andre ting hvad angår opbevaring, sikkerhed og support skal du ikke længere spekulere på.

Og selvom det kan være skræmmende at have sine filer et andet sted, end hvor man selv kan holde øje med dem, så er de fleste udbydere i dag både bedre og sikrere, end hvis selv står for backup.


Spar plads på computeren

En anden meget stor fordel ved at benytte sig af de nye muligheder med cloud storage er, at du kan spare hukommelse og plads på din computer eller smartphone.

Det er en tiltalende funktion for rigtig mange mennesker, for når computeren er blevet fyld op med filer, dokumenter, billeder, videoer og alskens andet data, så gælder det om at finde nye steder at opbevare sine data. Medmindre man selvfølgelig rydder godt og grundigt op og sletter filer, som ikke længere har betydning.

Men når måden man kan anskaffe sig ekstra plads på er så tilgængelig, nem og økonomisk fordelagtig, så er det måske ikke engang nødvendigt at skulle foretage det valg, om man skal slette filer for at skabe plads på sin computer.


Guide til brug af lagerplads i skyen

guide lagerplads i skyen

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at vi er fortalere for at lægge sine filer online, så de er tilgængelige overalt. Vi skal være helt ærlige og sige, at vi simpelthen bare synes, at det er sk*** smart!

Derfor kommer her en guide til, hvor nemt det er at lægge sine filer i skyen med Onlime - så de bliver liggende der for eftertiden.

BEMÆRK: Dette er IKKE en guide til automatisk backup af filer og mapper, men en måde, hvorpå du kan lægge filer i skyen – og sørge for, at de bliver opbevaret der permanent. Guiden kræver, at du har en konto hos Onlime. Opret en gratis én her.

Windows & Mac

Har du en Windows PC eller en Mac, skal du gøre følgende for at lægge filer i skyen.

1. Upload filerne eller mappen via klienten

Når du har installeret Jottacloud på computeren, skal du åbne programmet og tilføje en mappe med filer til din backup. Herefter vil filerne blive sendt til skyen, og du er klar til at permanent arkivere dem i skyen.

Herunder er en video, som viser, hvordan du uploader en mappe til skyen. Videoen er lavet på en Mac, men fremgangsmåden er stort set den sammen. Menuen på Windows er bare placeret her.

Se hvor menuen er placeret på Windows:

windows menu

2. Arkivér de uploadede filer og mapper

Når filerne og mapperne er blevet uploadet til din backup eller Jottacloud mappen, kan de arkiveres, så de ligger placeret permanent i skyen.

Du vil efter dette trin være i stand til at slette filerne og mapperne på computeren, så du derved sparer plads.

Videoen herunder demonstrerer, hvordan du arkiverer din filer i skyen.


SÅDAN! Nu har du arkiveret dine mapper og filer, så de permanent ligger på din lagerplads i skyen.

iPhone

Har du en iPhone, kan du i den grad udnytte din lagerplads i skyen. På den måde kan du have alt liggende ét sted samlet og tilgå alle dine filer - både dem fra computeren og andre mobile enheder.

På iPhone kan du tage backup af billeder og videoer - efterfølgende kan du slette dem på telefonen, så du derved sparer plads.

1. Download appen til din iPhone eller iPad

Vi har gjort det nemt for dig - hent appen lige her.sikkerhedskopiering-iphone


2. Åbn appen og log på med din konto


3. Vælg WIFI eller Mobil netværk

Når du åbner appen, kan du bestemme, om der skal uploades billeder og videoer via både WIFI og Mobil netværk (3G og 4G) eller kun WIFI.

Når du tager nye billeder og videoer skal du bare åben Jottacloud på din iPhone, så begynder den automatisk at uploade dem.

Se her en demonstration af et billede, som bliver uploadet til din lagerplads i skyen.

NICE! Nu har du uploadet dine billeder og videoer, så de permanent ligger i skyen.

Android

Har du en Android smartphone, kan du i den grad udnytte din lagerplads i skyen. På den måde kan du have alt liggende ét sted samlet - både fra computere og mobile enheder.

På Android kan du tage backup af billeder, videoer, kontakter, SMS'er, MMS'er og din musik.

1. Download appen din Android Device

Hent Jottacloud til android lige her. google_play_icon___logo_by_chrisbanks2-d4s1i75


2. Åbn appen og log på din konto


3. Vælg emner, som du vil tage backup af

Når du bruger Jottacloud på din Android telefon, kan du tage backup af både dine billeder, videoer, kontakter, SMS'er, MMS'er og din musik.

Når du har uploadet dine billeder og videoer, kan du slette dem fra din telefon, så du derved sparer plads.

FEDT! Nu har du uploadet dine data fra din Android, så de permanent ligger i skyen.

Internetbrowsere

Du kan uploade filer direkte til din lagerplads i skyen via enhver internetbrowser. Det giver dig mulighed for uploade fra praktisk talt alle enheder i verden.

Upload filer fra praktisk talt alle steder og enheder i verden.

1. Åbn en internetbrowser


2. Log på Jottacloud

Følge dette link: https://www.jottacloud.com/login?lang=da

Log på med din e-mail og din adgangskode.


3. Åbn en internetbrowser

3.a - Vælg Arkiv.
3.b - Klik på Upload

Herefter skal du browse på din computer efter de filer, som du ønsker at uploade.

arkiv

Du kan også trække og slippe filer over i din internetbrowser for at uploade. Se et eksempel på hvordan i videoen lige herunder.

YES! Nu har du uploadet dine filer, så de permanent ligger i skyen.

Styr flere enheder centralt

Ligesom man ved online lagerplads får adgang til alt sit indhold fra forskellige enheder, er dét at styre og synkronisere apps og data på flere computere også muligt. Dette er især interessant for virksomheder og organisationer, hvor det ofte er et ressourcekrævende job at holde mange computere i topform.

På denne måde kan alle virksomhedens computere styres, opdateres og opgraderes centralt.

En af de danske virksomheder, der er specialister i at styre og synkronisere apps og data, er capasystems.dk. De har udviklet et system, som gør det lettere for virksomhedens IT-administrator at styre alle enhederne centralt.

Den hurtige internethastighed

For at kunne drage fordel af alle mulighederne med lagerplads i skyen, så er det klart, at der skal en stabil og hurtig internethastighed til. Heldigvis er udviklingen på dette punkt godt i gang, og flere og flere får adgang til super hurtigt internet vha. fiberbredbånd. Ved udgangen af første halvår af 2015 var der 377.077 danskere, som havde fiberbredbånd, og udbredelsen vil blive ved med at stige.

Test din internethastighed: Hastighedstest til vores servere.

Hvad enten man vil det eller ej, så er det en valid pointe, at eksterne harddiske og andre flytbare medier er på vej ud. Alternativerne i det stadig voksende internet og dertilhørende muligheder bliver bedre og bedre. Med bedre sikkerhed, større tilgængelighed og hurtigere support, er det fysiske medie udfordret.

Tak fordi du læste med.